Jenny Boot exposeert in Fries Scheepvaart Museum

0
Jenny Boot
Last potato supper. Geïnspireerd op De aardappeleters van Vincent van Gogh (1885). © Jenny Boot

Voor het eerst exposeert kunstfotografe Jenny Boot haar werk solo in een museum. En waar kan dat beter dan in haar geboortestad Sneek? In het Fries Scheepvaart Museum zijn 15 bijzondere foto’s te zien, de meeste geïnspireerd op de schilderijen van de oude meesters uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Zo maakte ze bijvoorbeeld Last potato supper, een eigentijdse versie van De aardappeleters van Vincent van Gogh. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte ze na een bezoek aan het museum, een aantal werken. Een daarvan is Fiebe. “Ik heb rondgelopen in het museum en zag bij de trappen naar de stijlkamers het portret van Klaeske Willems Bootsma” vertelt Boot. “Die vlechtjes, de witte kraag en het kant – je ziet het allemaal terug in Fiebe. Maar bij het maken van de foto had ik het schilderij niet in gedachten, het is onbewust blijven hangen.”

Jenny Boot (1969) groeide op in Sneek. Ze volgde een opleiding aan de fotoacademie, experimenteerde met schilderen en vond uiteindelijk de kunstvorm waarmee ze nu furore maakt: schilderachtige foto’s die door de vergelijkbare thematiek en lichtinval de sfeer van de werken van de Hollandse oude meesters ademen. Maar ze blijven eigentijds, en raken soms ook actuele vraagstukken.

De expositie Boot is back! Kunstfotografie is van 5 september tot en met 1 november 2020 te zien in het Fries Scheepvaart Museum, Kleinzand 16 in Sneek.

Jenny Boot
Fiebe. Geïnspireerd op het portret van Klaeske Willems Bootsma, een pasteltekening van J.A.M. Haak (1860). © Jenny Boot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam