Eye Filmmuseum: oudste bewegende opnamen Europa

Eye Filmmuseum en het British Film Institute (BFI) presenteren een compilatie eenminuten-films van de Mutoscope and Biograph Company. De vijftig 68mm-filmpjes – ongeëvenaard in scherptediepte en helderheid zijn digitaal gerestaureerd (8K). De oudste bewegende opnamen van steden als Londen, Parijs, Amsterdam en Berlijn zijn binnenkort te zien in het filmmuseum.

0

Pathé, Lumière, Edison en Gaumont: als pioniers van de filmgeschiedenis zijn ze beroemd. Dit geldt veel minder voor de Mutoscope and Biograph Company, die in 1896 (mede) werd opgericht door William Kennedy-Laurie Dickson, een briljante ingenieur en voormalig medewerker van Thomas Edison.

Mutoscope and Biograph maakte filmpjes van ongeveer één minuut voor vertoning op de kermis, in dancehalls en in variététheaters. De voorstellingen waren te zien in spektakelpaleizen als de Wintergarten in Berlijn, de Folies Bergères, Parijs of Carré in Amsterdam. Het 68mm-formaat waarop Mutoscope and Biograph het leven vastlegde, werd echter obsoleet; de meeste leveranciers van ‘news reels’ stapten over op het 35mm-formaat.
De Mutoscope ande Biograph-collectie is (deels) bewaard gebleven en vormt een unieke filmhistorische herinnering. De filmpjes zijn vermaard vanwege hun hoogwaardige resolutie: het 68mm-nitraatnegatief leverde de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis.

De voorstelling Brilliant Biograph: Mutoscope and Biograph Earliest Moving Images of Europe (1897-1902) in Eye Filmmuseum brengt de kijker terug naar rond 1900, toen steden als Berlijn, Parijs, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten en de moderniteit haar intrede deed. Om de verbluffende techniek van camera en projector te demonstreren werden opnamen gemaakt van het snel bewegende grotestadsleven, spectaculaire landschappen en sportevenementen. De in Nederland gemaakte opnamen tonen onder meer de inhuldiging van koningin Wilhelmina, de woeste Zuiderzee en de boulevard van Scheveningen.

The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902)
Eye Filmmuseum
31 augustus, 17.00
kaartverkoop via eyefilm.nl/brilliant

Concertpianist Daan van den Hurk verzorgt de live muzikale begeleiding met een zelfgeschreven score.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam