Groeten uit Scheveningen

0
Groeten uit Scheveningen
Een meisje met poppenwagen op het strand, op de achtergrond het wandelhoofd Wilhelmina. Foto, ca 1905, onbekende fotograaf. Collectie HGA

Deze zomer neemt het Haags Historisch Museum zijn bezoekers mee op reis door de geschiedenis van de populaire badplaats. Deze expositie is onderdeel van het themajaar Feest aan Zee, waarmee Den Haag het 200-jarige bestaan van Scheveningen als badplaats viert.

In Groeten uit Scheveningen beleef je als bezoeker een compleet zomers dagje uit op Scheveningen: van een plekje zoeken op het strand tot flaneren op de boulevard. De tentoonstelling zit vol doe-activiteiten voor jong en oud: maak de View-Master quiz, verstuur een ouderwetse ansichtkaart en ga op de foto in badkleding van vroeger.

Bijzondere collectiestukken en bruiklenen tonen op speelse wijze hoe Scheveningen zich ontwikkelde tot de populaire badplaats die het nu is. “Zo laten we badmode zien van ontwerper Louis Réard, de uitvinder van de bikini, en een strandpyjama uit de collectie van Gemeentemuseum Den Haag”, vertelt gastconservator Saskia Kuus. “Schilderijen, foto’s en ansichtkaarten geven een inkijkje in het Scheveningen van weleer, toen badgasten met een koets de zee in werden gereden en er nog struisvogels op de boulevard liepen”. Ook toont het museum een selectie familiefoto’s naar aanleiding van een oproep aan het publiek, die inmiddels al ruim tweehonderd inzendingen heeft opgeleverd.

groeten uit Scheveningen
Scheveningen boulevard. © Ed van Wijk, Nederlands Fotomuseum

Op zaterdag 30 juni viert het Haags Historisch Museum de opening van Groeten uit Scheveningen met een feestelijke familiedag. Die dag is het museum gratis toegankelijk en zijn er onder meer rondleidingen, flitslezingen, workshops en een Photobooth met historische badmode.

Groeten uit Scheveningen
30 jun t/m 11 nov
Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7, Den Haag
https://www.haagshistorischmuseum.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam