Museum Arnhem: Foto-opdracht Nightfall

0
Museum Arnhem
Nightfall © Miyuki Okuyama

Museum Arnhem presenteert van 15 augustus t/m 18 oktober  veertien fotowerken van de Japanse fotograaf Miyuki Okuyama in Park Sonsbeek. Onderwerp van ‘Nightfall’ is de lege stad Arnhem tijdens quarantainetijd. Okuyama ging dit voorjaar na zonsondergang bijna dagelijks op pad met haar camera om de nieuwe dynamiek in de stad vast te leggen: vrij van menselijk verkeer en in bijzondere verstilling. In de tentoonstelling zijn beelden te zien van bekende Arnhemse plekken, zoals een leeg Arnhem Centraal en het Airborneplein in ruststand.

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem, licht toe: ‘Wij hebben voor deze opdracht Miyuki Okuyama gevraagd om Arnhem als stad vast te leggen in deze bijzondere periode. Het karakter van Arnhem wordt gevormd door het geheel van mensen, gebouwen, beweging, geluid en activiteit. Tijdens de coronacrisis viel de stad stil, maar ook ’s nachts, in de vroege ochtend of met slecht weer wordt de tijd anders ervaren.’ De vraag tijdens het fotograferen was: hoe ziet de stad eruit zonder haar gebruikelijke dynamiek?

Bij de foto-opdracht voor Museum Arnhem zijn de nachtelijke wandelingen die Miyuki elke avond maakt het uitgangspunt voor de artistieke impressie, vandaar de titel Nightfall. De fotograaf beschrijft zichzelf als een nachtdier dat de stilte van de nacht tracht vast te leggen: beelden die een onwerkelijke stedelijke omgeving laten zien. Hierbij vormt de coronacrisis een unieke omstandigheid waar niet letterlijk aan wordt gerefereerd.  

Locatie: Park Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24A, Arnhem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam