Rein Jelle Terpstra: Donkere Duinen

0

Het boek Donkere Duinen van Rein Jelle Terpstra is gebaseerd op een verzameling gevonden foto’s van een gedreven, onbekende, amateurfotograaf tijdens de bezettingsjaren. Als fotograaf was hij uiterst nauwgezet bezig met het medium fotografie. In de kantlijn van zijn negatieven beschrijft hij niet alleen de sluitertijd en het diafragma, maar ook het uur van de dag, het weertype en, als een barst in de idylle, het jaartal: tussen 1940 en 1945. Hij fotografeerde enkel het fotogenieke: vergezichten, pittoreske taferelen, stillevens en soms de lucht. De tijd en de wereld waarin hij leeft, die laat hij buiten beschouwing. De beelden zijn in het boekje in negatief afgedrukt, wat ze volgens Rein Jelle Terpstra mooier maakt en de kijker uitnodigt om er zelf een positief beeld bij te maken. Voorpagina’s van enkele kranten van tussen 1940 en 1945 zijn in het boekje opgenomen; hun verschijningsdatum correspondeert met de datum die op de negatieven staat geschreven. Met Donkere Duinen laat Terpstra zien hoe een beeld de werkelijkheid kan verhullen in plaats van onthullen.

Donkere Duinen
Essay Wilco Versteeg
Rein Jelle Terpstra / Van Zoetendaal Publishers
€ 22,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam