Stadsarchief: Turner – Stilte in de Stad

0
Stadsarchief
Benjamin Brecknell Turner, De Westermarkt, 1857 (Albuminedruk van papiernegatief, zgn. calotypie 273 x 388 mm)

Hartje Amsterdam en het is doodstil. Of lijkt dat maar zo? De foto van Benjamin Brecknell Turner uit 1857 van de Westermarkt zet je op het verkeerde been. Het beeld is gemaakt met de allereerste fotografische techniek en de lange opnametijd heeft iedere beweging uitgewist. Zo lijkt de stad uitgestorven als tijdens een lockdown.
Deze foto en andere zeldzame historische stadsgezichten van Turner en tijdgenoten zijn te zien in de tentoonstelling Turner, Stilte in de Stad. Deze presentatie toont de verrassende rijkdom van de collectie van het Stadsarchief. Het is een unieke kans om de mysterieuze schoonheid en het clair-obscur van Turners topstuk te zien.
Ook is er werk te zien van de Engelse videokunstenaar Chris Meigh-Andrews. Hij baseerde zich op Turners Amstel bij de Halvemaansbrug, een papieren negatief in de collectie van het Stadsarchief.

Turner – Stilte in de Stad
4 aug t/m 1 nov
Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam