033fotostad: De vonk van August Sander

0
033fotostad
© Hans de Kort

August Sander staat bekend als een van de belangrijkste Duitse portretfotografen van de vroege twintigste eeuw. Hij zag de taak van de fotografie om een waarheidsgetrouwe, objectieve weergave van de werkelijkheid te geven. August Sander geloofde heilig dat iemand getekend wordt door de tijd waarin hij leeft en dat hij dit als fotograaf kon laten zien. Opmerkelijk is het evenwicht dat hij in zijn foto’s bereikt tussen de geportretteerde als type en als individu. Deze expositie van 033fotostad bevat foto’s van andere portretfotografen die zich scharen in Sander’s manier van waarheidsgetrouwe, pure portretten. Fotografen bij wie de vonk is overgesprongen. Er is werk te zien van Koos Breukel, Hans de Kort, Eddy Postuma de Boer, Tessa Postuma de Boer, en de Amersfoortse fotografen Rob Acket, Pauli Gerritsen, Annemiek van der Kuil en Jacco Oskam. Hiernaast is er beeldende portretkunst van de kunstenaars Hanna Blom, Carolien Magnus en Margriet Eijken.

033fotostad
© Eddy Posthuma de Boer

033fotostad, centrum voor fotografie en beeldcultuur, is gevestigd in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. Tot 2018 organiseerde 033fotostad een tweejaarlijks fotofestival, op verschillende locaties in en nabij Amersfoort. Sinds oktober 2019 heeft zij de beschikking over het monumentale Rietveldpaviljoen in het centrum van Amersfoort. 033fotostad organiseert nu het hele jaar door afwisselende foto-exposities en laat deze hand-in-hand gaan met initiatieven van beeldend kunstenaars, schrijvers, theatermakers en muzikanten.

De vonk van August Sander
033fotostad
30 juli t/m 20 september
Rietveldpaviljoen
Zonnehof 8, Amersfoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam