Fotografie-apps: Stop Motion Studio

Mark Moed bespreekt Stop Motion Studio voor smartphone of tablet

0
Stop Motion Studio
Stop Motion Studio

Nu we wat meer binnen moeten blijven, zijn ideeën om je thuis te vermaken welkom. Je kunt bijvoorbeeld online cursussen of workshops volgen, voorstellingen bekijken en musea bezoeken. Er zijn ook apps waarmee jij jezelf of je kinderen bezig kunt houden, zoals Stop Motion Studio waarmee je stop motion-filmpjes kunt maken. 

Stop motion-speelfilms worden al sinds honderd jaar gemaakt en er zijn tegenwoordig nog steeds bedrijven die zich toeleggen op deze filmtechniek, zoals Aardman Animations met titels als Wallace and Gromit, Chicken Run en Shaun the Sheep. Veel films worden gemaakt met figuurtjes van kneedbaar materiaal zoals klei, vaak in combinatie met digitale technieken. De basistechniek bestaat uit het maken van een groot aantal foto’s van figuren, die tussen de opnames steeds iets worden verplaatst. Door het afdraaien van de opnames achter elkaar ontstaat een suggestie van beweging. Je kunt dit bij gebruik van een speciale app zoals Stop Motion Studio ook prima met de camera van je smartphone doen.

Stop Motion Studio

Op statief 
Het is ondoenlijk om een stop motion-film vanuit de hand te maken. Gebruik daarom een adapter om de smartphone op een statief te monteren. Na het starten van de app schakelt hij over naar een horizontale opnamestand. Je kunt nu een meegeleverd voorbeeldfilmpje bekijken of meteen met een eigen productie aan de slag gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals de afspeelsnelheid (130 fps), de opnameverhouding (onder meer 16:9, 1.85:1 en vierkant) en de opnamekwaliteit (SD, HD, HQ en 4K). Je kunt thema’s, filters, achtergronden en titels downloaden maar die moet je, net als de HQ- en 4K-resolutie, betalen. Na het inschakelen van de opnamemodus kun je nog verschillende zaken instellen, zoals de keuze voor automatisch of handmatig instellen van de belichting en afstand, de witbalans, lichtmeetcorrectie en (digitale) zoom. Je kunt hier ook – tegen betaling – de green screen modus en de remote functie downloaden. Bij het eerste kun je de achtergrond gemakkelijk vervangen door een (zelfgemaakte) foto en bij het tweede kun je een andere smartphone of tablet – door het installeren van de Remote Camera-app – als afstandsbediening gebruiken. 

Uitgebreide mogelijkheden 
Heb je alles naar wens ingesteld, dan kun je met opnemen beginnen. Je doet dit door het indrukken van de afgebeelde ontspanknop, maar je kunt de sluiter ook automatisch ontspannen met een interval van 1 tot 90 seconden. Om beweging van de smartphone te voorkomen kun je afdrukken door op de volumeknop van je hoofdtelefoon te drukken. Je kunt gebruik maken van een raster of van de mogelijkheid om de vorige opname semitransparant over het opnamebeeld te laten projecteren. Zo kun je een figuurtje heel precies (ver)plaatsen. Bij het afspelen zie je onder in beeld de timeline die je uitgebreid kunt bewerken. Je kunt nu ook muziek, geluidseffecten en commentaar toevoegen. Tot slot kun je jouw werkstuk exporteren of meteen publiceren op bijvoorbeeld YouTube. Op https://tv.stopmotionstudio.com vind je veel werkstukken van gebruikers. 

Stop Motion Studio is beschikbaar voor Android en iOS, met de gratis versie kun je de app leren kennen en je kunt dan extra functies en mogelijkheden bijkopen. Die kosten  € 0,99 of € 1,99 per stuk waardoor je beter het hele pakket voor € 5,99 kunt kopen. De app is ook beschikbaar voor gebruik op een Windows of Mac, je betaalt dan € 5,99. Werk je met een Mac, dan kun je sommige camera’s van Canon, Nikon en Sony via USB aansluiten en gebruiken als opnameapparaat. 

Stop Motion Studio
Android en IOS Gratis
Stop Motion Studio Pro
Android en IOS €5,99

Dit artikel is afkomstig uit Focusmagazine 6. Bekijk hier het hele magazine.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam