Digitale fotografie is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het heeft ervoor gezorgd dat het fotovak er een hele nieuwe dimensie bij heeft gekregen. Waar je vroeger grote zorgvuldigheid bewaarde om in één keer het perfecte plaatje te schieten, wordt tegenwoordig haast oneindig vaak op de fotoknop gedrukt. Het maakt niets meer uit, want het kost niets extra. Het aantal foto’s dat door een gemiddelde fotograaf tegenwoordig wordt gemaakt, is een veelvoud van wat er jaren geleden te ontwikkelen viel. En het eind is nog lang niet in zicht. Providers verwachten een blijvende toename in datagebruik.
Veel foto’s maken betekent veel data gebruiken. De gemaakte foto’s zijn tegenwoordig bovendien van een veel hogere kwaliteit dan vroeger. Een foto, bedoeld voor publicatie in een magazine, kun je vaak per e-mail al niet eens meer versturen, omdat je daarmee de datalimiet per bericht zou overschrijden. Gelukkig zijn er gratis diensten beschikbaar op het internet die zich gespecialiseerd hebben in het tijdelijk opslaan van je bestanden, zodat ze later weer gedownload kunnen worden. Maar met al die foto’s op het internet neemt het datagebruik natuurlijk ook steeds verder toe. Om nog maar te zwijgen van de vele video’s.
- Tegenwoordig fotografeert en filmt bijna iedereen van alles om zich heen met de camera in zijn mobiele telefoon
- Mensen uploaden dit materiaal steeds vaker naar allerlei sociale media of plaatsen het in een online fotoalbum.
- Zowel de totale hoeveelheid als de individuele omvang van de bestanden is steeds verder toegenomen.
Het eind is nog lang niet in zicht. Providers houden daar volop rekening mee. Er wordt de laatste tijd fors geïnvesteerd in uitbreiding van het aantal datacentra en ook de snelheid van het internet gaat omhoog. Dat heeft natuurlijk een prijskaartje en dus zullen de tarieven gaan stijgen. Het is een worsteling voor de providers om de juiste balans te vinden tussen de dure investeringen en een betaalbaar abonnement. Ga je de tarieven voor internet vergelijken op internetvergelijken.nl, dan zie je dat er best wel wat verschillen zijn. Maar ook als het verschil gering is, kan het op de lange termijn alsnog best wel een aardig bedrag schelen. Iedereen wil natuurlijk goedkoop internet, maar het is de vraag in hoeverre providers in staat zullen zijn om de kosten laag te houden. Immers, al het werk dat ze verrichten, zal door iemand moeten worden betaald.