Anaïs López – The Migrant in Nederlands Fotomuseum

0
Javaanse Myna beroemd © Anaïs Lopez

Wanneer Anaïs López in 2012 in haar hotelkamer in Singapore voor het eerst de Javaanse Myna buiten hoort, is ze meteen geïntrigeerd. Het is een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een prominente kuif en vooral een scherp stemgeluid. Uit haar onderzoek naar de vogel ontstaat het transmediale project The Migrant, dat ze samen met producent Prospektor ontwikkelde.

Myna
Hierin vertelt Anaïs López het roerige bestaan van Myna. De vogel, een spreeuwsoort, komt oorspronkelijk uit Java (Indonesië) en wordt aan het begin van de 20ste eeuw naar Singapore gebracht als gewild exotisch pronkdier. Tegenwoordig wordt de vogel in Singapore verguisd, verbannen en zelfs vermoord. In The Migrant komt het levensverhaal van de Javaanse Myna samen met grotere thema’s als de moeizame relatie tussen mens en dier, de gevolgen van snelle stedelijke ontwikkeling en de positie van de ongewenste vreemdeling. López won met het project in 2016 de Zilveren Camera Award voor Storytelling.

Anaïs Lopez
Javaanse Myna in Myanmar wordt vrijgelaten © Anaïs Lopez

Nederlands Fotomuseum
In het Nederlands Fotomuseum zijn voor het eerst alle onderdelen bij elkaar gebracht; fotografie, video, boek en het onderliggende onderzoek. De basis van de tentoonstelling omvat meer dan 20 van de belangrijkste fotografische werken, waarvan de helft nog nooit eerder werd getoond. Hiernaast wordt er een hoofdstuk aan het project toegevoegd, met beelden uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum van de Javaanse Myna in Indonesië, uit de tijd voordat de vogel naar Singapore kwam.

Anaïs López – The Migrant
t/m 21 juni
Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332, Rotterdam

Lees hier interview dat wij met Anaïs López hadden over The Migrant in Focus 10 – 2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam