Erik Hijweege: New Habitat

0
Erik Hijweege
African Elephants Dolomites Italy © Erik Hijweege

Steeds meer diersoorten lopen wereldwijd gevaar. Volgens de Rode Lijst van de IUCN worden ruim 19.000 soorten binnen afzienbare tijd met uitsterving bedreigd. De ijsvlaktes, savannes en regenwouden die van oudsher hun leefgebied vormen, worden steeds meer aangetast door de mens. Toen Erik Hijweege op Borneo verbleef was hij getuige van de illegale verwoesting van het regenwoud voor palmolieplantages. Dit raakte hem zo dat hij werd geïnspireerd tot de serie New Habitat, waarin hij de vernieling van natuurlijke biotopen op een creatieve manier onder de aandacht brengt. Erik Hijweege verplaatste de bedreigde dieren naar een nieuwe, veilige leefomgeving en garandeert zo hun voortbestaan. De dieren lijken zich in de beelden helemaal te hebben aangepast aan hun nieuwe situatie.  De Afrikaanse olifant voelt zich thuis in de Italiaanse Dolomieten en de Rothschildgiraffe heeft zich gevestigd op IJsland. De keizerspinguïns werden gefotografeerd op het kruiend ijs bij Hindeloopen, en langs een Rotterdamse havenkade sluipt een luipaard.

Emperor Penguins Drift Ice Hindeloopen Holland © Erik Hijweege

De beelden zijn gemaakt met het natte collodiumprocedé. In deze negentiende-eeuwse fototechniek wordt zwart aluminium lichtgevoelig gemaakt met zilvernitraat. De ontstane tintype levert een beeld van bijzondere esthetiek en kracht. Erik Hijweege wil met New Habitat bijdragen aan bewustwording van de huidige uitstervingsgolf en zo aanzetten tot het beschermen van de oorspronkelijke leefomgeving van bedreigde dieren.

Erik Hijweege – New Habitat
t/m 22 mrt 
Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Westzeedijk 345, Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam