Katrien de Blauwer: tentoonstelling Attack

0
Katrien de Blauwer
Painted Scenes 63 -2018© Katrien De Blauwer, courtesy galerie Les Filles du Calvaire

De Belgische Katrien De Blauwer werkt al twintig jaar aan een bijzonder oeuvre van fotomontages, maar trad hier pas enkele jaren geleden mee naar buiten. Als een ‘fotograaf zonder camera’ werkt ze met simpel gereedschap: schaar, papier, lijm, potlood en sinds kort ook verf. Zij haalt haar beelden uit internationale geïllustreerde magazines, bij voorkeur van tussen 1920 en 1969. De Blauwer knipt foto’s doormidden of haalt er fragmenten uit die zij met andere knipsels tot een krachtig nieuw beeld combineert. Zo ontstaan er nieuwe voorstellingen, betekenissen en ook een nieuwe poëzie. De Blauwer maakt geen overduidelijke combinaties, maar laat tussen de beelden ruimte voor suggestie en interpretatie. Sommige werken hebben een sterk filmisch karakter, zijn verhalend, kennen een zekere suspense of lijken zo uit een denkbeeldige film noir of de cinema van de nouvelle vague te komen. Het belangrijkste onderwerp van De Blauwer is de vrouw; of eigenlijk het beeld van de vrouw zoals dat is gepubliceerd in tijdschriften. Haar werk is een persoonlijke reactie of reflectie daarop.
De tentoonstelling omvat een selectie werken uit verschillende periodes. Naast de collages zijn er ook ‘notebooks’ te zien met daarin materiaal dat wel haar interesse heeft maar nog niet is gebruikt.

Attack – Katrien de Blauwer
t/m 9 feb 2020
Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332, Rotterdam

When I Was a Boy 9-2017© Katrien De Blauwer, courtesy galerie Les Filles du Calvaire
Rendez-vous 11-2013© Katrien De Blauwer, courtesy galerie Les Filles du Calvaire

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam