Robin de Puy wint Rabo Photographic Portrait Prize 2019

0
Rabo photographic portrait prize 2019

De Rabo Photographic Portrait Prize 2019 is uitgereikt aan Robin de Puy met haar portret van Remco Campert. ‘Het portret viert het leven èn het werk van de schrijver/dichter – het is een waar eerbetoon aan Campert.’ (uit het juryrapport)

De Puy ontvangt een geldprijs van € 10.000. Haar werk wordt aangekocht door een grote internationale collectie, waarin ook alle winnaars van voorgaande edities zijn opgenomen. Op de shortlist staan ook Charlie de Keersmaecker, Barrie Hullegie, Frank Ruiter en Bastiaan Woudt.

Robin de Puy (1986) studeerde af aan de fotoacademie Rotterdam in 2009 en won de Photo Academy Award datzelfde jaar. Het werk dat De Puy maakte tijdens haar 10.000 km road trip in de Verenigde Staten op een Harley Davidson If this is True, I’ll Never Have to Leave Home Again werd tentoongesteld in het Fotomuseum Den Haag (2016). Voorts was haar werk te zien in het Breda Museum, het Bonnefantenmuseum en tijdens het FotoFestival Naarden 2019.

rabo photographic portrait prize 2019

Dit jaar wordt de Rabo Photographic Portrait Prize voor de negende keer uitgereikt. Uit de vijf portretten die op de shortlist staan, koos de jury unaniem voor het werk van De Puy. Eerder, in 2013, won De Puy de Portrait Prize ook – voor de jury geeft dit aan dat het werk van De Puy al jaren een verrassend hoog niveau heeft. Over het portret zelf zegt de jury: ‘Het portret van Robin de Puy bestaat uit twee portretten. Het portret van Camperts gezicht: de blik op oneindig, hij lijkt iets te zien waarnaar wij slechts kunnen gissen. De geportretteerde is broos en breekbaar. Daarnaast zien we een portret van zijn handen, vol levenslust en overtuiging. Zij geven het portret dynamiek. De ontroerende details van de vrolijke varkentjes op zijn hemd, de knopen op zijn jasje – het portret houdt je blik vast, laat een man zien om te koesteren. Het portret raakt je. Het portret vertelt het hele verhaal van de ouderdom, van de hoogbejaarde kunstenaar die nog altijd dicht en schrijft. Zijn geestelijke kracht straalt van de foto.’

Rabo Photographic Portrait Prize

De Rabo Photographic Portrait Prize werd voor het eerst uitgereikt in 2010 om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie. De prijs wordt toegekend door Dutch National Portrait Gallery in samenwerking met de Rabobank en het Pictoright Fonds. Eerdere winnaars zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Robin de Puy, Sander Troelstra, Jitske Schols en Sarah Mei Herman.

Dutch National Portrait Gallery

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam