Women in Art – Kiekie Art Foundation

0
Women in Art
Scapino Bonnie scooter ©Elenbaas Fotografie

Meer gelijke kansen in de fotografie en illustratiesector, dat is waar het initiatief Women in Art naar streeft. Daarom organiseert Kiekie Art Foundation begin maart een tentoonstelling in De Hallen in Amsterdam West. 24 verschillende vrouwelijke fotografen en illustratoren hebben een tweeluik ontwikkeld, geïnspireerd door vrouwen die belangrijk zijn (geweest) voor de kunst. Deze opdracht inspireerde ze bijvoorbeeld om hun eigen vooroordelen onder de loep te nemen, het eurocentrische perspectief te bevragen en op zoek te gaan naar verhalen dicht bij zichzelf. Zo is er werk te zien over de betekenis van traditionele huwelijken, maar ook over de (in)tolerantie van moderne media omtrent het vrouwelijke lichaam. Een diverse groep vrouwen uit West maakte een selectie van veertien beelden, die van 8 tot 19 maart ook te zien zijn op het Mercatorplein, en daarna tot 7 april in het Westerpark. 

In het eerste en tweede weekend van de expositie zijn er uiteenlopende evenementen gepland. Van workshops tot panelgesprekken, van lezingen tot rondleidingen. Doe bijvoorbeeld mee aan een cursus portret fotografie waarin fotografen Anouk Boonstra en Hanna Hrabarska je meenemen en alles vertellen over licht, poseren en locaties. Of een Masterclass modefotografie van fotografe Lotte Schriek. Je kunt je gratis aanmelden via de website van Women in Art. Daarnaast brengt fotograaf Sacha de Boer in de eregalerij (alleen te zien in de Hallen) een ode aan Nederlandse topfotografen, met persoonlijke portretten van onder meer Rineke Dijkstra, Dana Lixenberg, Viviane Sassen, Hellen van Meene en Scarlett Hooft Graafland.

women in art
Fotografe Ata Kandó kijkt door de zoeker van haar Rolleiflex, vastgelegd met haar Leica door Sacha de Boer.

Over Women in Art
Women in Art is onderdeel van de recent opgerichte stichting Kiekie Art Foundation waarvan Denise Woerdman en Didi Feuth de directie bestuurders vormen. Door het onderzoek ‘Een nog onverteld verhaal’, van de WOMEN Inc. en ABN AMRO, is Women in Art ontstaan. Het bleek namelijk dat slechts 2 procent van de omzet op kunstveilingen werd besteed aan kunst gemaakt door vrouwen. Hun missie is om de kansen en erkenning voor vrouwelijke fotografen en illustratoren te vergroten en gendergelijkheid in de kunstsector te bevorderen. Ze hebben de ambitie om van Women in Art het grootste, jaarlijks terugkerende fotografie- en illustratiefestival te worden op het gebied van gelijke kansen in de fotografie- en illustratiewereld.

Women in Art
2 t/m 10 maart 2024 (gelijke openingstijden als De Hallen).
Workshops, masterclasses en panel talks: in het weekend van 2-3 en 9-10 maart.
De Hallen
Hannie Dankbaarpassage 18, Amsterdam West

Buitenexposities
Mercatorplein van 8 – 19 maart, 24/7 toegankelijk
Westerpark (Marktplein) van 19 maart – 7 april, 24/7 toegankelijk

Women-in-Art.nl

Meer werk zien van vrouwelijke fotografen? Ga dan naar de Tentoonstelling Pioniers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam