Daniël van de Ven: Voor altijd Rotterdam

0
Daniël van de Ven
© Daniël van de Ven

De Holland-Amerika Lijn, opgericht in 1873, is een oer-Hollandse rederij die is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. Als fotojournalist legde Daniël van de Ven (1929) tussen 1947 en 1971, vaak in opdracht van de Holland-Amerika Lijn, vele belangrijke momenten vast van het naoorlogse Rotterdamse havenleven. Met een zwak voor de romantiek van de haven was de Wilhelminakade als een tweede thuis voor hem, waar hij veel tijd spendeerde. Deze selectie van ruim dertig foto’s – zwart-wit en een aantal in kleur – laat een overzicht zien van 25 jaar werk.

Van oorlogsbruiden die na de bevrijding in 1945 naar hun geliefdes in Canada trekken tot aan de bouw van de ss Rotterdam (1956-1959). Ook laten zijn foto’s vertrekkende landverhuizers op zoek naar meer geluk aan de andere kant van de wereld zien en het komen en gaan van mensen op bezoek in Rotterdam.

Daniël van de Ven
© Daniël van de Ven

Niet alleen in de haven maar ook aan boord legt Daniël van de Ven momenten vast van reizende passagiers en (on)gewone gebeurtenissen. Sommige foto’s spreken boekdelen, terwijl andere beelden een mysterieuze weergave zijn van het havenleven. De verhalen achter deze foto’s worden onthuld in de tentoonstelling door middel van enkele audiofragmenten, ingesproken door Van de Ven.

Bij uitgeverij Scriptum is het gelijknamige boek verschenen, verkrijgbaar voor € 29,95.

Daniël van de Ven – Voor altijd Rotterdam
t/m 26 jan 2020
Kunsthal
Westzeedijk 341, Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam