DJI Osmo Mobile 3: stabiel filmen

De DJI Osmo Mobile 3 is een inklapbare gimbal voor je smart¬phone. Een gimbal zorgt er via beeldstabilisatie voor dat trillingen en schokken worden geneutraliseerd bij het filmen. De Mobile 3 kent ook een paar leuke kunstjes.

0

De DJI Osmo Mobile 3 is voor DJI alweer de derde versie van haar gimbal voor smartphones. Een gimbal is een apparaatje waar­mee je uit de hand vloeiende, trillingvrije video opneemt. De sensoren in de gimbal meten de beweging en sturen de motoren in de assen aan om deze beweging te compenseren. Zo blijft het videobeeld stabiel, ook als je rondwandelt.

Het grootste verschil met de vorige versies is het ontwerp. De DJI Osmo Mobile 3 is nu inklap­baar, zodat hij veel minder plaats in een tas of rugzak inneemt. Om de Osmo Mobile 3 in gebruik te nemen, klik je eerst het grote scharnier op de handgreep los, en dan de houder voor de smartphone. In de houder passen smartphones tot 88 mm breed en 9,5 mm dik – in de praktijk zijn dat bijna alle mobiele telefoons. Omdat in het vernieuwde ontwerp de oplaad- en audioaansluitingen van de smartphone vrij blijven, kun je een microfoon aansluiten of je smartphone opladen via de usb-c poort van de Osmo. Een nadeel van het ontwerp is dat je zelf moet zoeken naar de juiste positie waarin de smartphone in balans hangt, en dat elke keer opnieuw als je de smartphone plaatst.

Bediening
Op de handgreep zitten verschillende knop­pen waarmee je de gimbal bedient. Met de grote centrale knop laat je de smartphone over de horizontale en/of verticale as roteren, om vloeiende panning-shots te maken. Je kunt de gevoeligheid van deze knop instel­len; ik raad aan om hem minder snel te laten reageren dan de standaardinstelling. Met de Record-knop start en stop je een opname, en met de Mode-knop wissel je tussen de verschillende opnamemodi.
Heel handig: door twee keer op de Mode-knop te drukken, verander je de oriëntatie van de smartphone van landschap naar portret. Zo kun je ‘verticale video’ maken voor Insta­gram of Facebook. De trekker op de hand­greep kan de positie van de gimbal vergren­delen of opnieuw naar het midden brengen. Met de Zoom-knop tenslotte kun je in- en uitzoomen zonder dat je het scherm van je smartphone hoeft aan te raken.

DJI Osmo Mobile 3
Dankzij het nieuwe ontwerp neemt de DJI Osmo Mobile 3 minder plaats in wanneer je hem niet gebruikt.

Slimme app
Om de Osmo te bedienen, heb je de gratis DJI Mimo app (voor Android en iOS) nodig. Via deze app kun je instellingen zoals reso­lutie en gevoeligheid instellen. De app biedt ook Active Track, een instelling waarmee de camera gericht blijft op gezichten of andere onderwerpen. Dat werkt eenvoudig en indrukwekkend goed: je tekent op het smart­phonescherm met je vinger een rechthoek over het te volgen onderwerp, en de gimbal zorgt ervoor dat het onderwerp in beeld blijft. Dat werkt ook met de selfie-camera van een smartphone, zodat je jezelf kunt filmen terwijl je wandelt.

Creatief filmen
De Mimo app biedt ook creatieve opname­modi. Wie geen zin heeft om zelf video te bewerken, kan in de Story Mode kiezen uit dertien sjablonen met muziek, overgangen en video. Nadat je alle clips hebt opgenomen, mixt de app deze zelf tot een kant- en klare video. Het nadeel is natuurlijk dat jouw video er net zo uit zal zien als alle andere video’s met hetzelfde sjabloon…
Je kunt ook filmen in slowmotion (4x of 8x vertraagd) en een timelapse of hyperlapse maken. Voor een timelapse plaats je de Osmo Mobile 3 op een statief en kies je de begin- en eindpunten van de timelapse. De app laat dan de gimbal bewegen tussen de gekozen punten waarbij de nodige opnames gemaakt worden. Bij een hyperlapse beweeg je zelf met de Osmo en dat vergt de nodige oefening. Er is ook een panoramamodus die ofwel een 180° panoramafoto maakt ofwel een pano­rama samenstelt uit in totaal negen aparte foto’s. Het samenvoegen van de foto’s gaat helaas niet vlekkeloos, zodat je de overgangen blijft zien.

Conclusie
Als je vaak video maakt met je smart­phone, is de aanschaf van de Osmo Mobile te overwegen. De Mobile zorgt ervoor dat je schokvrije clips kunt opnemen. De beeldstabilisatie van de gimbal werkt heel goed, en dankzij Active Track is het gemakkelijk om de camera op een onderwerp gericht te houden. De DJI Osmo Mobile 3 kost 109 euro; voor 129 euro heb je de Osmo Mobile 3 Combo met als extra een stevige draagtas en een ministatief.

www.dji.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam