Unseen 2019

Van 20 t/m 22 september vindt alweer de achtste editie van Unseen Amsterdam plaats. Ook dit jaar worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse fotografie gepresenteerd op het terrein van de Westergas.

0
Unseen 2019
Gregory and the Factory, from the series There Is Gas Under the Tundra, 2018 © Charles Xelot. Galerie Sit Down

Rondom Unseen 2019 met de diverse galeries zijn er tentoonstellingen, de Book Market, On-site Projects, een Open Gallery Night, de Living Room, verschillende Talent Development Programmes en een City Programme. Met dit gevarieerde, internationale aanbod vormt Unseen Amsterdam 2019 een toonaangevend platform voor zo’n 300 opkomende en gevestigde kunstenaars.

Fair

Dit jaar doen er 53 galeries mee uit alle delen van de wereld, waaronder Iran, India, Argentinië, Ghana, Japan en de Verenigde Staten.
Er zijn 19 nieuwkomers bij, waaronder Nature Morte uit India, met een solo van Bharat Sikka; DECK Gallery uit Singapore, met werk gericht op natuur en klimaatverandering van Ang Song Nian, Woong Soak Tang en Robert Zhao Renhui; Gallery 1957 uit Ghana, met een solo van de Ivoriaanse kunstenaar Joana Choumali en Rolf Art uit Argentinië, met politiek geëngageerd werk van kunstenaar en activist Marcelo Brodsky en opkomend talent Celeste Rojas Mugica.

Hiernaast zijn er veel terugkerende galeries; Ag Galerie uit Iran met werk van drie vrouwelijke kunstenaars, Matin Abedi, Parisa Aminollahi en Ghazaleh Rezaei; Metronom uit Italië, met werk van onder andere Christto & Andrew en Elena Aya Bundarakis; Flowers Gallery (Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten) met Scarlett Hooft Graafland en Robert Morat Galerie uit Duitsland met Peter Puklus, Lia Darjes en nieuw werk van Andrea Grützner. GRIMM (Nederland & Verenigde Staten) met nieuw werk van Dana Lixenberg en Saskia Noor van Imhoff. Andere Nederlandse fotografen waarvan werk te zien is, zijn onder meer Anne Geene & Arjan de Nooy, Anne de Vries, Daniel van Straalen, Edwin Zwakman, Elspeth Diederix, Hans Bol, Henk Wildschut, Kim Boske en Paul Cupido.

Unseen 2019
Taraco, 2018 © Izumi Miyazaki. Fotogalleri Vasli Souza

Tentoonstellingen en On-site Projects 

Unseen 2019 werkt in hun programmering samen met innovatieve instellingen en kunstenaars. De On-site Projects van dit jaar omvatten onder andere een visuele presentatie door Nederlandse studenten van de gerenommeerde Nederlandse Academies KABK, HKU en Rietveld. Ook is er nieuw werk van het collectief Charles Goes Arles, gescreend vanuit een camper, en van het fotografieplatform Docking Station.

Futures is een fotografieplatform dat de middelen en talentprogramma’s van toonaangevende fotografie-instellingen in heel Europa bundelt om de capaciteit, mobiliteit en zichtbaarheid van de geselecteerde artiesten te vergroten. Door een schat aan middelen en curatoriële expertise samen te brengen, krijgt elk geselecteerd talent toegang tot een ongekend netwerk van professionals, markten en doelgroepen. Dit jaar krijgt het project een eigen ruimte in het Westergastheater, Hier presenteert Futures de kunstwerken van 69 geselecteerde kunstenaars en collectieven, gekozen door 12 toonaangevende fotografie-instellingen in Europa: de Futures Talents van 2019.

Living Room

In de Living Room komen creatives en influencers uit de hele wereld samen voor een driedaags programma van lezingen, interviews en paneldiscussies over hedendaagse fotografie. De programmering is dit jaar in nauwe samenwerking met het gerenommeerde Victoria and Albert Museum in Londen en met het Nigeriaanse LagosPhoto, een van de eerste internationale fotografiefestivals in Afrika. Enkele van de onderwerpen die aan bod zullen komen zijn: In welke mate kunnen afbeeldingen sociaal gedrag veranderen? Welke criteria spelen tegenwoordig een rol bij het cureren van fotografie? Wat is de invloed van moderne technologie op de manier waarop afbeeldingen worden gemaakt, gedeeld en ervaren?

Unseen 2019
San Francisco, from the series Living Room, 2017-2018 © Jana Sophia Nolle. Catharine Clark Gallery

Book Market

Meer dan 70 internationale uitgevers en distributeurs doen mee aan de Book Market. Op het programma staan meer dan 60 boeklanceringen en signeersessies, speciale boek-events en gesprekken met vooraanstaande figuren uit de fotoboekuitgeverij. Ook wordt de Unseen Dummy Award, die fotografen de kans biedt om hun fotoboek te laten publiceren, weer uitgereikt. Vorig jaar won Rebecca Fernitel de Award en zij bracht dit jaar haar boek Ubuntu uit.

City Programme

Behalve het programma op het Westergasterrein biedt Unseen Amsterdam ook een City Programme aan. Dit programma omvat een gevarieerde mix van tentoonstellingen en bezichtigingen in meer dan 15 musea, galeries en projectruimten in Amsterdam. Voor bezoekers van Unseen gelden extra kortingen. Deelnemers zijn onder andere Foam, Stedelijk Museum, Huis Marseille, Iso, Cargo in Context en de Melkweg. In de laatste is van van 6 september tot en met 13 oktober de tentoonstelling The Image is Our Voice te zien met werk van vijf jonge kunstenaars die werken met fotografie: Eline Benjaminsen, Verena Blok, Pleun Gremmen, Kevin Osepa en Eva Kreuger.

ING Unseen Talent Award 2019

Op 19 september wordt de ING Unseen Talent Award uitgereikt. Dit initiatief van ING en Unseen is zeven jaar geleden in het leven geroepen om uitzonderlijk Europees fotografietalent een internationaal podium te bieden.
Vijf finalisten; Elena Aya Bundurakis (GR), Ulla Deventer (DE), Irene Fenara (IT), Kevin Osepa (CW) en Karolina Wojtas (PL) hebben de afgelopen drie maanden nieuw werk gemaakt rond het thema Nature of Change tijdens een intensief coachingtraject onder leiding van Adam Broomberg, die samen met Oliver Chanarin het kunstenaarsduo Broomberg & Chanarin vormt.
Het eindresultaat is te zien in een tentoonstelling in de ING Unseen Lounge.

Unseen 2019
Waves under my eyelids, from the series ALBAHIAN © Joana Choumali. Gallery 1957

Meijburg Art Commission 2019

Ook de Meijburg Art Commission 2019 wordt op 19 september bekend gemaakt door KPMG Meijburg & Co en Unseen. Deze prijs concentreert zich op multimedia kunstenaars met een sterke focus op fotografie. Opzet is om talenten de kans te bieden nieuw werk te ontwikkelen. De vijf genomineerden van dit jaar zijn: Persijn Broersen & Margit Lukács (NL); Liz Nielsen (VS); Johan Österholm (SE); Peter Puklus (HU); Marleen Sleeuwits (NL). De winnaar ontvangt een projectfonds voor het ontwikkelen van een kunstwerk, dat tot de groeiende kunstcollectie van het belastingadviesbureau zal gaan behoren.

Unseen 2019 Amsterdam

Vrijdag 20 september 11.30 – 21.00u
Zaterdag 21 september 11.30 – 20.00u
Zondag 22 september 11.30 – 17.00u
Westergas
Pazzanistraat 33, Amsterdam
amsterdam.unseenplatform.com/event

Ditzelfde weekend vindt ook Maastricht Photo Festival plaats en ook Dialogue Vintage Photography in Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam