Fotografie-apps: HyperFocal Pro, Photographer’s companion

Mark Moed bespreekt app die de fotograaf helpen.

0
Hyperfocal
(c) Hyperfocal logo

Het overgrote deel van de beschikbare foto-apps voor de smartphone bestaat uit programma’s voor opname en bewerking. Vaak voorzien van de nodige filters voor de fun-factor. Waarschijnlijk ben je tevreden met je huidige camera-app, of dat nu de meegeleverde of een later ontdekte app is. We kijken daarom –in ieder geval deze keer- naar apps die je kunnen helpen bij het fotograferen.

HyperFocal Pro 
Er zijn verschillende apps waarmee je handmatige instellingen kunt gebruiken en in raw kunt fotograferen, Open Camera is bijvoorbeeld een hele goede. We hebben het dan over het fotograferen met je smartphone, maar er zijn ook apps die je helpen bij het werken met je ‘echte’ camera. Zo kun je met HyperFocal Pro eenvoudig de scherptediepte bepalen. Dat kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld met objectieven zonder autofocus werkt. Bij een systeemcamera kun je elke lens die ooit gemaakt is met een adapter op de camera monteren, leuk om mee te experimenteren. Je moet het bij de goedkope adapters echter doen zonder automatische functies, en handmatig scherpstellen valt niet mee. HyperFocal Pro biedt de helpende hand. Je stelt eenmalig je camera en het brandpunt van de betreffende lens in en daarna kun je door het ingeven van de ingestelde afstand en de lensopening de scherptediepte aflezen. 

Misschien wat onhandig omdat voor elke opname te doen, maar het is wel heel handig om te weten hoe groot de DOF (depth of field oftewel scherptediepte) bij een bepaald diafragma is. Zelf werk ik vaak met een 12 mm groothoek op een APS-C systeemcamera, omgerekend 18 mm. Als je in de app dan een diafragma van F8 en een afstand tot het onderwerp van 1 meter kiest toont de app een scherptediepte van 40 cm tot oneindig. Autofocus of handmatige scherpstelling heb je bij zo’n ultragroothoek dus helemaal niet nodig! De gratis en advertentievrije app werkt prima en er zijn verschillende mogelijkheden zoals de mogelijkheid om de beeldhoek en de hyperfocale afstanden van al je lenzen te tonen, maar de functionaliteit is toch beperkt. 

(c) Photographer’s companion pro logo

Photographer’s companion 
Dat geldt zeker niet voor Photographer’s companion, een app met verschillende talen waaronder Nederlands en veel doordachte mogelijkheden. Na het openen kies je eerst je camera en eventueel de lens. Als de betreffende camera of lens er niet bij staat kun je hem altijd toevoegen, waarbij je ook de grootste en kleinste opening en de minimum instelafstand moet vermelden.  Op de voorpagina zie je een scherm met symbolen voor alle mogelijkheden, zoals Scherptediepte, Belichtingswaarde, Beweging, Flitsen, Macro, Bliksem en vuurwerk, Zon, Maan, Sterren, Noorderlicht, Lichtmeter, Timelapse en Afdrukgrootte. Misschien zie je niet direct het nut van een bepaalde mogelijkheid of hoe deze werkt, maar dat is geen probleem, klik op het vraagteken en je wordt doorverwezen naar een (Engelstalige) hulppagina. Handig zijn onder meer de scherptedieptetabel (hoewel minder duidelijk afleesbaar dan van HyperFocal Pro) en de hulpjes voor het instellen van je camera bij vuurwerk, bliksem, maan, sterren en het noorderlicht. Ook de Timelapse-functie geeft je een mooi houvast bij de instellingen, en de Afdrukgrootte houdt zelfs rekening met de (be)kijkafstand van een afdruk. De app is gratis maar na betaling van € 1,99 verdwijnen de advertenties en krijg je er wat mogelijkheden bij, zoals een kompas, een countdown alarm voor tijdopnamen en een modus om een outdoor shoot te plannen, compleet met de stand van zon, maan en sterren. 

Hyperfocal Pro
Android 
Gratis 

Photographer’s Companion 
Android
Gratis
€1,99 (Pro-versie)

Dit artikel is afkomstig uit Focusmagazine 9 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam