Test: Nokia 8 Sirocco: Glazen luxe in zakformaat

Alsof Nokia nooit is weggeweest, zo vertrouwd voelt het aan. Althans voor de generatie die is opgegroeid met het wereldberoemde merk Nokia. Voor jongere gebruikers is het echter een nieuwkomer die zich moet bewijzen op een sterk concurrerende markt. De Nokia 8 Sirocco is een van de recente modellen waarmee Nokia beetje bij beetje markt probeert terug te winnen. tekst en beeld: Dennis Hissink

0
Nokia 8 Sirocco

Nokia 8 Sirocco
Eindelijk is hij er. Begin van dit jaar werd het toestel tijdens de Mobile World Congress (MWC) in Barcelona geïntroduceerd. Waarom het zo lang heeft geduurd voordat de Nokia 8 Sirocco daadwerkelijk beschikbaar werd is niet bekend. Nokia wilde waarschijnlijk in de spotlights van de MWC staan, hoewel het product nog niet klaar was. Een van de dingen die direct opvallen is het ontwerp van deze luxe smartphone.Hij is heel plat en de zijkanten voelen wat scherp aan. Heel anders dan de sterk afgeronde en vaak gladde behuizingen van andere actuele smartphones.

Nokia 8 Sirocco
Bij deze opname wordt het dynamisch bereik behoorlijk op de proef gesteld. De sterke zonnestralen achter de wolkenpartij schieten er als lichtstralen langs maar kunnen niet zo worden vastgelegd. Toch blijft er genoeg detaillering over om het effect te tonen.

Ondanks de wat harde ‘feel’ ligt het toestel goed in de hand. De uitstraling van het ontwerp is luxe en dat is ook de reden waarom dit toestel op de markt is verschenen. De behuizing is uit een enkel blok roestvrijstaal gefreesd en afgewerkt met Corning Gorella Glass 5. De gewone Nokia 8 heeft een aluminium body. De Sirocco (adviesprijs: € 749,-) en de Nokia 8 (€ 599,-) hebben dan ook weinig met elkaar gemeen, al doet de modelnaam anders vermoeden. Een nadeel van de afwerking van glas – hoe sterk ook – is toch een grotere kwetsbaarheid. Om valschade te voorkomen is het daarom aan te bevelen om het toestel te beschermen met een hoesje of iets dergelijks. Het toestel heeft een IP67-rating meegekregen waarmee de Sirocco beperkt bestand is tegen spatwater en stof. Aan de achterzijde is een dubbele camera geplaatst. Je zou bijna zeggen geheel volgens de trend ware het niet dat deze trend zichzelf al bijna verdubbeld heeft in een aantal camera’s…

Nokia 8 Sirocco
De kleurweergave is natuurlijk en in balans. De automatische ruisonderdrukking werkt iets te sterk waardoor details wat minder overeind blijven.

Kenmerken
Het design is minimalistisch waarbij de knoppen aan de zijkant nauwelijks uitsteken. Een 3,5 mm aansluiting voor een oortelefoon ontbreekt. Ook weer zo’n trend die niet tegen te houden lijkt maar waarover de meningen verdeeld zijn. Nokia is in ieder geval wel zo aardig geweest om een adapter mee te leveren. De meegeleverde oortjes worden via de usb-interface aangesloten. Het 5,5 inch grote scherm van de Sirocco loopt dankzij de gebogen randen mooi over de zijkanten heen. De Sirocco is de eerste Nokia met een oled-scherm, dit was nodig om de gebogen beeldranden te realiseren. Oled heeft uiteraard ook de bekende voordelen zoals een hoge helderheid, een grote kijkhoek en een heel mooi contrast, heel prettig om mee te werken. Er is weinig ruimte over rondom het scherm. De vingerafdrukscanner is dan ook op de achterzijde gepositioneerd. Daarboven is er ruimte voor de dubbele camera. Dit duo wordt afgeschermd door een opstaande rand zodat je bij het ontgrendelen via de vingerafdrukscanner niet onbedoeld op de cameralens drukt. Er zijn nogal wat ontwerpen waarbij de lens van de camera een grote onscherpe vlek heeft door het veelvuldig zoeken naar de vingerafdrukscanner.

Camera
De dubbele camera’s hebben sensoren met een resolutie van 12 en 13 megapixels. De primaire camera heeft een mooie lichtsterkte van F1,75 en de tweede een bescheiden F2,6. Deze tweede camera heeft een ‘telelens’ met een brandpuntafstand van ongeveer 50 mm (omgerekend naar full-frame). De hoofdcamera is voorzien van omgerekend 26 mm groothoek. In de smartphonewereld wordt nogal snel de term optische zoom gebruikt. De werkelijkheid is dat er niet gezoomd wordt, maar dat je het ene of het andere brandpunt gebruikt en dus niets er tussen in.

Nokia 8 Sirocco
De hoge lichtpartijen zijn wat lastiger in balans te brengen, maar hier kun je bij de opname rekening mee houden door een ander standpunt in te nemen.

Menu
Bijzonder fraai is het cameramenu. Teruggehaald vanuit het Lumia-tijdperk is deze Camera app een welkome aanwinst. De Pro app geeft meer instelmogelijkheden dan de standaard cameramenu’s waarmee veel toestellen zijn uitgerust. Bovendien is de user interface van dit menu prettig in gebruik. Bij het openen van het menu verschijnt na het naar boven swipen een grafische overlay over het beeld. De halve ringen geven toegang tot instellingen zoals witbalans, scherpstelling, ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie. Door het symbooltje aan te klikken kun je van links naar rechts bewegen om de gewenste wijziging aan te brengen. Simpel, maar doeltreffend. De bediening gaat lekker vlot en nergens krijg je het gevoel van vertraging. De Snapdragon 835-soc van Qualcomm plus 6 GB geheugen met daarnaast 128 GB interne opslag bieden voldoende power om een hoge snelheid te kunnen garanderen.

Nokia 8 Sirocco
Close-ups doen het altijd goed. De groothoek komt hier goed tot zijn recht, je kunt creatieve composities toepassen.

Beeldkwaliteit
Over de beeldkwaliteit kunnen we tevreden zijn. De kleuren zijn natuurgetrouw en er is geen sprake van een te sterke kleurverzadiging, zoals je dat vaak bij andere smartphones ziet. Ook de huidtinten komen realistisch over. Toch heb ik wel een aantal kanttekeningen. De camera-app is weliswaar heel praktisch in het gebruik, maar Nokia had best nog wel wat meer uit de kast kunnen halen. De combinatie van een dubbele camera met moderne sensortechnologie biedt juist extra toegevoegde waarde waarbij meer creativiteit mogelijk is. Bijvoorbeeld door toepassing van een uitgebreidere HDR-technologie. Ook de modus voor het creëren van de bokeh werkt niet perfect, vaak is er wel een mooie onscherpte in de achtergrond, maar er zijn ook situaties waarin dit niet goed lukt. Je zou verwachten dat Nokia veel meer prioriteit op de camerafunctie zou leggen en dat de concurrentie met de Galaxy S9 en overige topmodellen opgezocht zou worden. Dat is helaas niet het geval.

Conclusie
De Nokia 8 Sirocco is een topmodel. Een luxe paardje met een bijzonder mooi design. Een toestel dat draait op Android One en daarmee weinig aanpassingen heeft ten opzichte van Googles uitgave. Ook weet de gebruiker zich verzekerd van (beveiligings-) updates tot maximaal drie jaar na de datum waarop het toestel verkrijgbaar is. Voor serieuze smartphonefotografie zijn de mogelijkheden toch wat beperkt, ondanks een consistent hoge beeldkwaliteit.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam