Jochem Brouwer exposeert ‘The Glamour of Frank Govers’

0
Frank Govers
© Jochem Brouwer

We zouden het niet mogen vergeten, maar Frank Govers (1932-1997) was met afstand Neerlands meest weelderige, exuberante ontwerper van haute couture en die rol speelde hij met verve. Zelfs in de reclame voor het wasmiddel Robijn. (Een broodnodige schnabbel om zijn modeshows te kunnen bekostigen.)

Frank Govers
Frank Govers © Jochem Brouwer

Pauline Terreehorst schreef bij Govers’ dood: ‘Frank Govers was een emotionele man, snel ontroerd, soms al door een enkel woord. Hij was echter overtuigd van zijn vakmanschap en bereid om die gevoeligheid waar nodig te overschreeuwen. Als hij al creaties maakte, dan waren het momenten van volmaakte schoonheid. Hij heeft velen, ook mij, vaak laten delen in zijn verlangen naar een mooier en beter leven.’

Jochem Brouwer (1972) begon op zijn zeventiende de creaties van Frank Govers te fotograferen. Eerst voor eigen genoegen, na twee seizoenen ook voor Govers zelf, voor diens persfoto’s. Brouwer, stil en verlegen, maakte zichzelf onzichtbaar bij de catwalk en concentreerde zich volledig op het gedetailleerd vastleggen van Govers uitbundige ontwerpen. En op de dames die de couture presenteerden. Zoals Rubens de volumineuze vrouw aanbad zo hield Brouwer van die mannequins.

KYAS Art Salon presenteert een keuze uit de foto’s die Jochem Brouwer van de haute couture van Frank Govers maakte. Couture van een onconventionele overdaad. De expositie geeft een tijdsbeeld van een wereld die voorgoed voorbij is, twintig jaar na Govers’ dood. Van harte aanbevolen! Wel even je komst vooraf aankondigen, KYAS Art Salon is ’s-middags alleen op afspraak te bezoeken.

Tot 19 juli 2018 in KYAS Art Salon, Keizersgracht 221, 1016 DV Amsterdam, waar ook het bijbehorende boek – Jochem Brouwer: The Glamour of Frank Govers – te koop is. kyasartsalon.com, artsalon@kyas.com Tel 020 6220650.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam