Zilveren Camera roept op tot insturen foto’s

0
Zilveren Camera
Foto: Rick Mandoeng - Eddy van Wessel wint Zilveren Camera 2022

Op 1 december is de Zilveren Camera wedstrijd 2023  van start gegaan. Fotografen kunnen inzenden voor de Zilveren Camera, de Prijs voor Storytelling en de Paul Peters Fotoprijs. Inzenden kan tot 1 januari 2024 12.00 uur. ‘Het belooft een bijzondere editie te worden, want we vieren ook het 75-jarige jubileum van de Zilveren Camera’, aldus  bestuurslid Sanne Dijkgraaf.

Nederlandse fotografen strijden om de belangrijkste prijs van de wedstrijd: de Zilveren Camera wisseltrofee en een geldbedrag. ‘Eddy van Wessel won eerder dit jaar voor de vierde keer de felbegeerde prijs en we roepen dan ook fotografen op om hun werk in te sturen’, aldus Dijkgraaf. ‘De winnaar is een enkele foto of serie foto’s die in de ogen van de jury het afgelopen jaar, in zowel journalistiek als fotografisch oogpunt, het best vertegenwoordigt.’ Multimediale projecten kunnen ingestuurd worden voor de Prijs voor Storytelling. Met deze prijs wil de Zilveren Camera ruimte scheppen voor nieuwe ontwikkelingen in de fotojournalistiek en documentaire fotografie. De Paul Peters Fotoprijs is speciaal voor sociaal geëngageerde fotografie in het leven geroepen.

Nieuw
Dit jaar kan er worden ingezonden voor 10 categorieën. De categorie documentaire internationaal is weer als zelfstandige categorie toegevoegd. ‘Voor de prijs van de Zilveren Camera is het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) niet toegestaan’, aldus Dijkgraaf. ‘Nieuw is dat fotografen die nieuwswaardige verhalen niet op traditionele manieren willen presenteren, deze werken mogen insturen bij de Prijs voor Storytelling. ‘Inzenden van alleen kunstmatig gegenereerde beelden is niet toegestaan.’

Jubileum
De Zilveren Camera is de Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie en wordt sinds 1949 uitgereikt. Stichting De Zilveren Camera is de drijvende kracht achter het initiatief. De Zilveren Camera heeft als taak de kwaliteit van de fotojournalistiek in Nederland te waarborgen, een opdracht die nog komt van de oprichters in 1949. Het belangrijkste instrument hiervoor is de jaarlijkse wedstrijd, waarmee prijzen worden toegekend in diverse categorieën en de keuze voor de belangrijkste onderscheiding voor nieuwsfotografie in Nederland: de Zilveren Camera.

 ‘Na 75 jaar is de wedstrijd nog steeds belangrijk. Fotojournalistiek heeft meer dan ooit een belangrijke maatschappelijke waarde. We zien het dan ook als onze taak om de kwaliteit van de fotojournalistiek te waarborgen en de beste werken jaarlijks te tonen in een tentoonstelling. ‘We hopen natuurlijk dat dit jaar weer veel fotografen inzenden’, aldus Dijkgraaf. ‘ Ze voegt hier lachend aan toe: ‘Want je kunt alleen winnen als je inzendt.’

www.zilverencamera.nl

Lees hier de columns die Eddy van Wessel schrijft voor Focus Magazine.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam