BredaPhoto krijgt groot openlucht paviljoen

0

Van 5 september t/m 21 oktober vindt de achtste editie plaats van het toonaangevende internationale BredaPhoto Festival. Ruim vijfenvijftig gevestigde namen en toptalenten exposeren op vijftien binnen- en buitenlocaties in het historische centrum van Breda en het ‘hippe’ Belcrumgebied. In samenwerking met het Rotterdamse architectenbureau MVRDV bouwt BredaPhoto een openlucht paviljoen op de Chassé Promenade. Bezoekers kunnen The Infinity Path bewandelen en van verschillende kanten de fotografie in het paviljoen bekijken.

Het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival toont het beste van de internationale, hedendaagse fotografie, aldus een persbericht van de organisatie: “Gerenommeerde kunstenaars exposeren zij aan zij met een nieuwe generatie. Het thema van de achtste editie is To Infinity and Beyond. Maar het festival wil op een artistiek innovatieve en uitdagende manier fotografie ook presenteren in samenhang met andere kunstvormen. Meest recente voorbeeld hiervan is een door MVRDV ontwikkelde landmark op het Chassé parkeerdek.”

MVRDV
Het Chassé-parkeerdek is al jarenlang het centrum van het festival met hoge steigerconstructies waarin XXL-foto’s werden gespannen. Dit centrum krijgt een opvallende make-over waarmee het Chassé parkeerdek nog meer dan voorheen het spraakmakende middelpunt van het festival wordt.

BredaPhoto zocht hiervoor de samenwerking met het architectenbureau MVRDV. Een van de grootste bureaus van Nederland met een stevige internationale trackrecord, dat elke vraagstelling steeds weet te vertalen in een origineel spraakmakend ontwerp, denk aan de Markthal in Rotterdam, de Skygarden in Seoul en de Tianjin Binhai Library.

The Infinity Path
MVRDV ontwierp The Infinity Path. Een tijdelijk openluchtmuseum, een architectonisch commentaar en een tijdelijk landmark voor Breda. The Infinity Path beslaat de hele omvang van het plein op de Chassé Promenade. De open structuur – het paviljoen heeft geen dak – geeft met zijn wanden ruimte aan de fotografie van het festival. Totaal wordt de installatie zo’n 500 meter lang; het hoogste punt is 6 meter. Daarmee is The Infinity Path ook een echte attractie: een uitkijkpost waar het publiek op kan lopen om de werken vanuit een heel ander perspectief te bekijken. MVRDV deed dat eerder met De Trap bij het Centraal Station in Rotterdam, wat tot een stormloop leidde van bezoekers. De installatie in Breda maakt de bijzondere architectuur van het plein zichtbaar, door de patronen en glooiing van het plein te volgen. MVRDV voegt als het ware een derde dimensie toe aan het lijnenspel van het oorspronkelijke ontwerp van het plein, gemaakt door West 8. Normaal gesproken is dit patroon van lijnen alleen zichtbaar als je van bovenaf op het plein neerkijkt, maar nu wordt het ontwerp letterlijk opgetild en zichtbaar gemaakt. De lijnen vormen hierdoor de wanden van een tijdelijk Bredaas fotomuseum zonder dak.

City marketing
BredaPhoto festival is een internationaal gerespecteerd festival en het grootste fotofestival van de Benelux. Het wordt door de gemeente Breda gezien als een van de parels van cultureel Breda. City Marketing is voornemens het festival in de internationale profilering van Breda een vooraanstaande plaats te geven. The Infinite Path laat zien dat stad, bedrijfsleven en culturele organisaties gezamenlijk werken aan een Breda dat kwaliteit én toegankelijkheid, nationaal én internationaal, innovatie én traditie, top én talent samenbrengt en verbindt, aldus het persbericht van BredaPhoto.

Partners
Naast de gemeente Breda is het Rotterdamse architectenbureau MVRDV één van de partners in het project. Bij de realisatie is Via Latus betrokken; de Bredase bouw gerelateerd netwerkorganisatie. Ook Projectontwikkelaar Synchroon en Heijmans – onderneming in vastgoed, woningbouw, utiliteit en infra – zullen een substantiële bijdrage leveren. Daarnaast is een beroep gedaan op het bedrijfsleven in Breda en Brabant. Met hun steun aan dit project zal het internationale en innovatieve profiel van BredaPhoto én Breda een stevige impuls krijgen.

Over BredaPhoto
BredaPhoto Festival is een tweejaarlijkse internationale fotografie-biënnale. Van 5 september t/m 21 oktober 2018 zal de 8ste editie van het festival plaatsvinden. BredaPhoto toont the state of the art van de hedendaagse fotografie aan de hand van een internationaal relevant maatschappelijk thema: actueel, prikkelend en op een originele manier getoond. In de keuze voor het werk én in de presentatie daarvan wordt gestreefd naar de hoogst haalbare kwaliteit. Het festival presenteert internationaal gerenommeerde kunstenaars zij aan zij met jong talent en stimuleert uitwisseling tussen beide. Naast exposities biedt BredaPhoto diverse verdiepingsprogramma’s en participatieprojecten. BredaPhoto toont, onderzoekt, bevraagt, duidt en viert de fotografie.

Over MVRDV
MVRDV werd in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Gevestigd in Rotterdam, houden ze zich wereldwijd bezig met hedendaagse architectuur en stedelijke ontwikkeling. Vanuit een collaboratieve, op onderzoek gebaseerde ontwerpmethode ontwikkelt MVRDV uitgesproken projecten waarmee onze steden en landschappen zich ontwikkelen naar een betere toekomst. Door MVRDV gebouwde projecten omvatten o.a. het Nederlands paviljoen voor de wereld EXPO 2000 in Hannover; De Markthal in Rotterdam, het duurzame kantoorgebouw Pushed Slab in het eerste ecodistrict van Parijs en het Silodam Housing-complex in Amsterdam. Het werk van MVRDV wordt wereldwijd geëxposeerd en gepubliceerd en heeft talloze internationale onderscheidingen ontvangen.

Breda Photo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam