Ernst Coppejans, nieuwsgierig naar de mens

0
Ernst Coppejans
Voor de bijlage PS van de Week van Het Parool schoot ik een coverstory over jonge mannen die iedere dag in de sportschool hangen. Uit de serie van zes foto's is dit mijn favoriet. Het contrast tussen het jonge koppie en dat enorme lijf vind ik geweldig. Een grijze neutrale achtergrond en fijn licht benadrukken het imposante fysiek. © Ernst Coppejans

Na een studie aan de Fotoacademie in Amsterdam werkt Ernst Coppejans al jaren als freelance fotograaf. Hij fotografeert onder meer voor de Volkskrant, Het Parool, LINDA, Vrij Nederland, commerciële opdrachtgevers, NGO’s en nog vele anderen. Hiernaast is hij altijd bezig met eigen projecten.

Zijn portretten zijn eigenzinnig en veelal kleurrijk. Ernst fotografeert graag mensen die anders zijn dan de norm; hij is nieuwsgierig naar hun leven, de keuzes die ze maken, en naar eventuele problemen waar ze mee te maken hebben. Deze kennis neemt hij mee bij het fotograferen, waardoor de portretten een extra laag krijgen. Voor Focus maakte Ernst een selectie uit recent werk en hij vertelt over de beelden én de mensen.
www.ernstcoppejans.com

Romana Vrede
Portret van actrice Romana Vrede geschoten voor VZomer, het magazine dat in de zomer Volkskrant Magazine vervangt. Romana was net genomineerd voor de Theo d’Or (die zij won). Ze is één brok energie en positiviteit, en in dit portret komt dat allemaal samen. Het was een fantastische dag in de studio, met geweldige styling en visagie. Het was spelen. Ik word blij van dit portret, het is ook nog steeds de screensaver op mijn telefoon.
© Ernst Coppejans

 

Bella Arino
Bella Arino schoot ik voor de bijlage PS van de Week van Het Parool. Hij is een jonge ambitieuze homoseksuele vlogger die veel volgers heeft, maar nog veel meer haters. Hij kan zijn huis niet meer uit vanwege de bedreigingen. Arino’s vlogs zijn redelijk hysterisch en hij schuwt de confrontatie niet. Ik wilde hem rustiger portretteren. Ik koos voor een coltrui, zodat hij zich op het beeld wat verbergt; iets wat hij dus fysiek doet in het dagelijks leven. Op het andere beeld is hij wel te zien zoals hij is: knap, ambitieus en zelfbewust. © Ernst Coppejans
Bella Arino
© Ernst Coppejans

 

Mensenhandel
Twee portretten in opdracht van stichting Open Mind, die een campagne maakte voor het dertigjarige bestaan van CoMensha (Coordinatiecentrum Mensenhandel). Open Mind benaderde mij hiervoor omdat ik zelf de afgelopen twee jaar bezig ben geweest met een nieuw eigen project over mensenhandel. Het is een zeer gevoelig onderwerp. Deze serie verschilt wezenlijk van mijn eigen serie anonieme portretten, die ergens dit jaar voor het eerst wordt geëxposeerd. Voor de campagne, een reizende openluchtexpositie, die nu al ruim een jaar door Nederland trekt, schoot ik een dertigtal anonieme slachtoffers. Door de hoofden in fel gekleurde doeken te wikkelen en fel gekleurde achtergronden te gebruiken, trekken de portretten enorm de aandacht in de openbare ruimte. Bovendien zorgen de kleuren ervoor dat het niet te zwaar wordt. De focus ligt op de ogen en de blik. Meer heb je niet. Het was een uitdaging om op deze manier dertig verschillende portretten te maken. © Ernst Coppejans
Mensenhandel
© Ernst Coppejans

 

Ernst Coppejans
Een portret hoeft natuurlijk niet altijd een hoofd te zijn. In dit geval portretteerde ik Liesbeth List voor de LINDA. Haar prachtige handen, versierd met een indrukwekkende verzameling ringen en armbanden, vielen mij gelijk op. Na de shoot vroeg ik of ik haar handen mocht portretteren. © Ernst Coppejans

 

 

Laura
Laura is een goede vriendin van me. Ik ontmoette haar jaren geleden tijdens een avondje stappen. Ik kwam er al snel achter dat Laura niet de happy partygirl is die ze lijkt. Laura woont in Ierland en is een alleenstaande moeder. Ze zorgt fulltime voor haar meervoudig gehandicapte zoon Dylan, waardoor ze aan huis is gebonden en niet kan werken. Make-up opdoen – het duurde jaren voor ik haar zonder mocht zien – en het maken van selfies is voor haar een uitlaatklep. Toen ik Laura en Dylan bezocht heb ik haar geportretteerd zoals ze zichzelf met een selfie zou vastleggen: tegen de keukendeur met daglicht. En natuurlijk met haar signature make-up. © Ernst Coppejans

 

Dylan
Dylan, de zoon van Laura © Ernst Coppejans

 

Josephat Turner
Josephat Turner is een albino activist die opkomt voor de rechten van albino’s in Afrika. Daar worden met grote regelmaat albino’s vermoord omdat hun lichaamsdelen genezende krachten zouden hebben. Het is onvoorstelbaar. Dit portret schoot ik voor Het Parool. Ik had weinig tijd omdat Josephat een strak schema had. Daarom besloot ik niets aan het toeval over te laten. Ik nam een wit shirt mee, en licht. Voor Het Parool schiet ik vaak met bestaand licht, maar ik had nu in mijn hoofd zitten hoe ik het wilde hebben. Witte muren zijn overal te vinden. Ik wilde hem zien en niet afgeleid worden door kleding. Hij bleek zelf een donkerblauw overhemd met een druk bloemen patroon aan te hebben, dat had enorm afgeleid. © Ernst Coppejans

 

Ernst Coppejans
Een illustratief portret voor Het Parool voor bij een artikel over de mishandeling van een jonge homoseksuele jongen afgelopen zomer. Het slachtoffer van de mishandeling was niet bereikbaar, daarom besloten we met een model te werken. De jonge danser Lorenzo kon precies verbeelden wat ik wilde laten zien. Dit portret is onderdeel van een drieluik waarvan ik dit het sterkste beeld vind. © Ernst Coppejans

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam