Poëzie van de Peel

0
Bakelse heikant Peelland, 1940-1945. Collectie Het Noordbrabants Museum, © Martien Coppens / Nederlands Fotomuseum

Het werk van de drie Brabantse kunstenaars Martien Coppens, Gerrit van Bakel en Johan Claassen is onlosmakelijk verbonden met het boerenleven in de Peel, een hoogveengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Met gevarieerde landschappen en een rijkdom aan vogels is het een van de belangrijkste natuurgebieden van ons land. Ondanks de verschillen in discipline hanteren Coppens (1908-1986), Van Bakel (1943 – 1984) en Claassen (1943) dezelfde thema’s: de boerengemeenschap, de cyclus van seizoenen, leven met de elementen en verbondenheid met de natuur. Fotograaf Martien Coppens legde in verschillende zwart-witseries het landschap en de bewoners van de Peel vast. Hij vond een zekere romantiek in de verweerde gezichten en rauwheid van de plattelandsbevolking. Volgens hem bezaten deze boeren een intuïtieve levenswijsheid. Ook fotografeerde hij het veenlandschap zelf en het zogenaamde kienhout (halfgefossileerd hout), dat hij daarin tegenkwam.  

Martien Coppens
Dorpsvrouw, grensgebied Peel, Kempen en Meierij, 1932-1933. Collectie Het Noordbrabants Museum, © Martien Coppens / Nederlands Fotomuseum

Poëzie van de Peel  
t/m 21 feb 2021 
Het Noordbrabants Museum 
Verwersstraat 41, Den Bosch 
hetnoordbrabantsmuseum.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam