Apps: Photo Mate R3 voor Android

Photo Mate R3 is een Android-app waarmee je Raw-bestanden kan bewerken op een smartphone of tablet. Ze ondersteunt niet alleen de DNG-standaard, maar ook voor de CRW-, ARW-, ORF- en NEF-formaten van cameramerken.

0
Photo Mate R3
Met Photo Mate R3 kun je raw-bestanden bewerken op een smartphone of tablet.

Wie veel in Raw fotografeert en z’n bestanden ook op een tablet of smartphone wil bewerken, heeft baat bij een app die goed uit de voeten kan met Raw. Photo Mate R3 voor Android (basisversie gratis, volledige versie € 6,49 ) is zo’n app. Photo Mate R3 biedt niet alleen ondersteuning voor de DNG-standaard, maar ook voor de CRW-, ARW-, ORF- en NEF-formaten. De app is veelzijdig en doet niet onder voor de vaak prijzige software ontworpen voor de desktop/notebook. Beelden kunnen in Photo Mate R3 individueel geselecteerd en waar nodig bewerkt worden. Doordat je met een virtuele kopie werkt, kun je verschillende bewerkingen uitproberen voordat je het eindresultaat opslaat en exporteert binnen je eigen workflow.

Praktijk
Photo Mate R3 wordt vlot opgestart en toont een bibliotheekweergave die naar keuze ingesteld kan worden. Hiervoor kun je de beelden laten binnenlopen vanaf microSD-geheugenkaart, het intern geheugen van je smartphone of direct vanaf de camera, maar ook vanuit een netwerk waar het apparaat mee gekoppeld is. Ook kun je de weergave filteren door bijvoorbeeld een datum, cameramodel of beoordeling in te voeren. Na dat selectieproces kun je direct aan de slag. De exif-waardes worden netjes in beeld gebracht, met daaronder een aantal instelmogelijkheden. In de Light-versie van Photo Mate R3zijn deze beperkt; wil je alle mogelijkheden kunnen benutten, dan moet je overstappen op de betaalde versie.
Het bewerken gaat ook op een smartphone lekker vlot. De bibliotheekweergave van de foto’s maakt de individuele foto weliswaar wat klein, maar het bewerken en selecteren gaat ook met wat grotere vingertoppen eenvoudig. De basisinstellingen geven toegang tot zaken als witbalans, contrast, verzadiging, schaduw- en lichte partijen, et cetera. Maar ook scherpte op allerlei levels behoort tot de mogelijkheden. Zelfs lensprofielen worden ondersteund in Photo Mate R3. Zodra je klaar bent met de bewerking kun je het bestand opslaan op het apparaat of direct exporteren naar de cloud of andere diensten.

Conclusie
Photo Mate R3 is voor iedere fotograaf die met Raw bezig is en mobiele apparatuur ook in zijn/haar workflow wil opnemen aan te bevelen. Zowel de brede ondersteuning van Raw-formaten als het direct kunnen inlezen vanuit de camera maakt de app allround in het gebruik. Het is een ideale app om onderweg alvast jouw Raw-beelden te beheren en te bewerken. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Eerst even stoeien met de gratis versie, en wanneer het ook voor jou wat is overgaan op de betaalde versie. De moeite waard!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam