Apps: PhotoDirector Photo Editor

PhotoDirector is een app die van alles wat biedt, maar vooral de weg van de eenvoud kiest. De effecten zijn eenvoudig los te laten op een foto. Tekst: Dennis Hissink

0
PhotoDirector

De PhotoDirector app (basisversie gratis, € 6,49 voor de full version) is eerst voor de iOS-gebruiker ontwikkeld en sinds kort ook voor Android beschikbaar. De prioriteit bij het ontwikkelen van deze app was vooral om met zo weinig mogelijk handelingen tot een optimaal beeldbewerkingseffect te komen. Kijken, klikken, vegen en klaar. Het is geen gemakkelijke opgave om de gebruikersinterface en de bediening van een app sterk te vereenvoudigen. Zeker niet als het gaat om ingewikkelde beeldeffecten of retouches. De software wordt echter steeds intelligenter en gecompliceerde bewerkingen of effecten zijn steeds sneller te realiseren, al dan niet met behulp van Cloud-technologie.
De app zal de veeleisende smartphone-fotograaf waarschijnlijk niet direct aanspreken. Er wordt teveel op de automatische piloot gewerkt en er is net te weinig inspraak van de gebruiker mogelijk. Maar de eenvoud in bediening en het gemak waarmee bewerkingen en effecten zijn uit te voeren spreken zeker aan.

Praktijk
Vreemd genoeg meldt de app zich bij het openen als YouCam Perfect in plaats van PhotoDirector, maar dat zien we maar even door de vingers. Het openingsscherm biedt vier startopties. Je kunt ten eerste een eigen foto in het interne geheugen, op een microSD geheugenkaartje of in de Cloud gebruiken. Wanneer de foto is ingeladen kun je via de camera-instellingen kiezen in welke opslagkwaliteit het eindresultaat moet worden opgeslagen. Dat er aan gratis apps links- of rechtsom toch altijd wel een prijskaartje hangt blijkt ook hier weer. Als je een hoge opslagkwaliteit wilt zul je voor de full version moeten gaan.
De effecten zijn niet echt onderscheidend, er zijn veel andere apps die dezelfde effecten of bewerkingen aanbieden. De manier waarop de effecten op de foto worden losgelaten is echter wel opvallend. Een leuk voorbeeld is de ‘objectverwijderaar’. Zeker niet uniek, maar de toepassing is in deze app doeltreffend en bijzonder eenvoudig uit te voeren. Het werkt overigens het beste bij kleine objecten in een foto. Grotere objecten laten na verwijdering nog wel eens een lichte onscherpte achter. Opvallend is ook het onderdeel HDR en dan met name het aantal HDR-variaties. Elke variatie is op zijn beurt aan te passen wat betreft kleurtoon, verzadiging, sterkte en witbalans.

HDR in PhotoDirector
PhotoDirector biedt een groot aantal HDR-variaties.

Je kunt de app ook direct als camera-app starten. De effecten zijn dan live zichtbaar of worden direct op de opname toegepast. De derde optie is een verzameling collages waarvan er een aantal direct beschikbaar is en anderen na het (gratis) downloaden te gebruiken zijn. De vierde mogelijkheid heet ‘Journa’, op het moment beschikbaar in beta. Met Journa wil PhotoDirector de serieuzere gebruiker prikkelen om de app dagelijks te gebruiken. Je kunt een profiel aanmaken waarna je van jouw beeldmateriaal een portfolio kunt samenstellen die je dagelijks kunt updaten. Deze functie is nog in de beginfase waardoor we nog weinig over de meerwaarde kunnen zeggen.

Conclusie
PhotoDirector is wat naamgeving betreft misschien wat pretentieus, maar biedt toch eenvoud en gemak. De effecten zijn eenvoudig los te laten op een foto en complexe bewerkingen zijn gemakkelijk uit te voeren. Het is een beetje een verzameling van van alles wat, maar het meeste is leuk genoeg om uit te proberen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam