Jeff Cowen – Provence Works

0
Jeff Cowen
P126, 2020-2023 © Jeff Cowen

Na het succes van zijn solotentoonstelling in Huis Marseille in 2017 is er nu opnieuw een tentoonstelling met fotografische werk van Jeff Cowen te zien. Deze expositie toont het werk dat Cowen (New York, 1966) de afgelopen jaren in de Zuid-Franse Provence heeft gemaakt. Gefascineerd door het scherpe licht en de overweldigende natuur heeft hij hierin zijn gevoel voor deze regio weten te vangen.

In een wereld die wordt beheerst door snelheid, beeldschermen, technologie en productie, probeert Jeff Cowen ons in zijn werk te attenderen op de sublieme ervaring van de schoonheid van de natuur. Als kunstenaar en fotograaf houdt hij zich verre van de digitale wereld en neemt hij het ambachtelijke fotoproces letterlijk in eigen hand. Met zelfgebouwde vergroters, grote analoge afdrukken op vintage fotopapier en experimenten met ontwikkelingsvloeistof is iedere afdruk uniek. Hoewel in zijn fotografie alle traditionele kunsthistorische genres zoals stilleven, landschap en portret aan bod komen, speelt de alchemie tijdens het handmatig afdrukken een belangrijke rol en krijgt abstractie in sommige werken de overhand.

Het werkproces en het uiteindelijke resultaat van de Provence Works doen ook aan schilderkunst denken. Eerder kozen beroemde schilders als Paul Cézanne en Vincent van Gogh de regio tot onderwerp. Voor deze tentoonstelling gaan Huis Marseille en het Van Gogh Museum een bijzondere samenwerking aan. Tegelijk met de tentoonstelling in Huis Marseille zullen in het Van Gogh Museum in de vaste collectieopstelling enkele werken van Jeff Cowen te zien zijn, naast tekeningen en schilderijen die Van Gogh in de Provence heeft gemaakt.

Jeff Cowen – Provence Works
t/m 13 oktober
Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam

Ook te zien in Amsterdam: Erik Klein Wolterink – Déjà vu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam