Unseen Amsterdam 2022

0
Unseen

De internationale kunstbeurs Unseen, gewijd aan de avant-garde van de hedendaagse fotografie, beleeft dit jaar alweer zijn 10e editie. Dit jaar nemen er 70 galeries van over de hele wereld deel aan de Unseen Photo Fair. Hierbij zijn bekende Nederlandse deelnemers, zoals Galerie Ron Mandos met onder andere het werk van Erwin Olaf en van de legendarische choreograaf Hans van Manen; en Galerie Flatland met onder meer het werk van Valerie Belin. Galerie tegenboschvanvreden brengt een overzicht van Paul Kooikers beste modefotografie van de afgelopen decennia. Ook de Berlijnse Robert Morat Galerie, die werk toont van fotografenduo Lena Amuat & Zoë Meyer is weer aanwezig, net als de Indiaase galerie Nature Morte. Nieuw dit jaar zijn de in digitale kunst en nieuwe media gespecialiseerde Bitforms Gallery, met vestigingen in New York en San Francisco; Loft Gallery uit Casablanca met een solo-presentatie van Mous Lamrabat – die momenteel ook exposeert in Foam Fotografiemuseum Amsterdam; en Galerie Barbara Seiler uit Zürich met een solo-presentatie van fotografisch werk van Marcel van Eeden. Ten tijde van Unseen heeft Van Eeden ook een tentoonstelling in het Van Gogh Museum.

Unseen
© Almicheal Fraay

Book Market
Er nemen deze jubileumeditie 67 onafhankelijke (inter)nationale uitgevers van kunst- en fotografieboeken deel. Na de restricties van vorig jaar is er weer ruimte voor speciale boeklanceringen en signeersessies. Zo presenteert Hannibal Books het nieuwste boek van Anton Corbijn, met een signeersessie van de meesterfotograaf. In samenwerking met de beroemde Londense uitgeverij GOST Books wordt er een nieuwe book-award gelanceerd. Uit het totaal van de inzendingen – ongepubliceerde projecten van fotografen – kiest een vakjury een winnaar wiens project als boek bij GOST zal worden ontworpen en uitgegeven.

Unseen
Ceci n’est pas une Magritte © Mous Lamrabat (Loft Gallery)

Unbound
Vorig jaar lanceerde Unseen de onafhankelijke en ambitieuze nieuwe sectie Unbound, gewijd aan onderzoek naar de grenzen van het fotografisch universum. Voor elke nieuwe editie wordt er een andere gastcurator gekozen. In 2021 selecteerde Marcel Feil, voormalig artistiek directeur van Foam Fotografiemuseum Amsterdam een tentoonstelling van 15 grensverleggende projecten. Voor 2022 is Damarice Amao van het Centre Pompidou in Parijs gastcurator. Uit een groot aantal voorstellen van kunstenaars, kunstacademies, galeries, instituten en musea selecteerde Amao een twaalftal projecten waarbij fotografie samensmelt met installatiekunst, sculptuur, digitale kunst, virtual reality en performance art.

Unseen
Charlotte’s Hallucination © Carlos and Jason Sanchez (Torch)

Meyburg Art Commission
Dit jaar is ook weer het werk van de genomineerden voor de Meijburg Art Commission te zien. Dit jaar werd er voor het eerst gewerkt met een thema: Human Connection. KPMG Meijburg & Co, partner van Unseen, nodigde kunstenaars uit om het belang, de relevantie en de diversiteit van verbinding tussen ons mensen te vieren, te onderzoeken of te bevragen, privé of in de openbare ruimte. De shortlist is geworden: Mous Lamrabat, Katrin Korfmann, Pixy Liao, Rebecca Ann Tess en Elliott Verdier. De uiteindelijke winnaar van de Meijburg Art Commission wordt bekend gemaakt tijdens de opening van Unseen op 15 september. Eerdere winnaars zijn Anouk Kruithof, Elspeth Diederix, Pasi Orrensalo, Hideyuki Ishibashi, Marleen Sleeuwits en Popel Coumou.

Unseen Amsterdam
16 t/m 18 september
Westergas
Klönneplein 1, Amsterdam

Ook op zaterdag 17 september: Dialogue Vintage Photography Festival

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam