Laatste week! Focus op Oekraïne

Van 9 juli tot en met 28 augustus 2022 zal in Hoorn de fototentoonstelling Focus op Oekraïne te zien zijn over fotografen die werken in Oekraïne. Ook worden er twee films getoond. De tentoonstelling is samengesteld door fotograaf Kenneth Stamp en Roos Schouw, uitgever en hoofdredacteur van Focus.

0
Focus op Oekraïne
© Eddy van Wessel

“Met de tentoonstelling Focus op Oekraïne willen Kenneth en ik zorgen dat er aandacht blijft voor de oorlog in Oekraïne. Wij willen de consequenties ervan voor de bevolking benadrukken, de uiteen gerukte families, die huis en haard achter moeten laten om een veilige plek te vinden. De geschiedenis blijft zich herhalen, dus het kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden. We willen de fotografen, die hun leven soms riskeren om ons te laten zien waar we zelf niet naartoe kunnen en willen, een podium geven en de verhalen laten zien die zij vertellen.” Werken van de volgende fotografen zullen te zien zijn:

© Alexander Chekmenev

Alexander Chekmenev (Oekraïne)
Alexander Chekmenev is geboren in Luhansk, in de Donbass in Oost-Oekraïne. Alexander begon zijn carrière als fotograaf in een kleine fotostudio in zijn geboortestad. In zijn vrije tijd fotografeerde hij mensen op straat en thuis, die het meest getroffen waren door de economische crisis na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. In 1997 verhuisde hij naar Kyiv, waar hij werkt als fotojournalist. In de weken na de Russische inval koos Alexander ervoor om in de stad te blijven. Hij voelde zich verplicht te werken en ging in opdracht van The New York Times Magazine op zoek naar degenen die bleven. Hij is ervan overtuigd dat gewone mensen persoonlijke waardigheid en artistieke aandacht verdienen, ongeacht het geopolitieke getij.

Eddy van Wessel (Nederland)
Eddy van Wessel is fotograaf in conflictgebieden. Zijn foto’s zijn regelmatig te zien in tijdschrift Focus, in dagblad Trouw en in andere Nederlandse en buitenlandse media. Hij is onlangs twee keer naar Oekraïne afgereisd en fotografeerde aan de frontlijn. Zijn zwart-witfoto’s zijn indrukwekkend en nietsontziend. Ze laten de rauwe werkelijkheid zien. Momenteel bereidt hij zijn derde reis naar Oekraïne voor.

Focus op Oekraïne
© Ilvy Njiokiktjien

Ilvy Njiokiktjien (Nederland)
Ilvy Njiokiktjien is een fotojournalist en storyteller. In maart 2022 ging Njiokiktjien naar Lviv, Oekraïne, om verslag te doen van het dagelijks leven in de stad. Daar begon ze te werken aan een persoonlijk project om de LGBTQI gemeenschap in Lviv te documenteren terwijl ze omgaan met de gevolgen van de Russische invasie. Vóór de Russische invasie ging het iets beter met de emancipatie van LGBTQI-mensen in Oekraïne. Deels omdat president Zelensky daartoe had opgeroepen. En Oekraïne’s sterke ambitie om toe te treden tot de Europese Unie vraagt om moderne veranderingen, zoals het homohuwelijk. Maar direct na de invasie vrezen leden van de LGBTQI-gemeenschap voor hun toekomst. Zij worden beschouwd als een van de doelwitten van een Russische campagne om delen van de gemeenschap te onderdrukken, en de namen van LGBTQI-activisten zijn blijkbaar op Russische dodenlijsten verschenen.

Focus op Oekraïne
© Joris van Gennip

Joris van Gennip (Nederland)
Joris van Gennip is een Nederlandse, onafhankelijke fotojournalist. Hij verslaat (breaking) nieuws en maakt fotoverhalen over sociale kwesties en de nasleep van conflicten. Naast zijn werk voor De Volkskrant werkt hij vaak samen met ngo’s als Greenpeace, Amnesty International en Artsen zonder Grenzen, om zo het publiek bewust te maken van sociale kwesties. Hij reisde af naar Oekraïne om daar verslag te doen van de vluchtelingenstromen vanuit Oekraïne naar omringende landen en Nederland.

© Alina Smutko

Alina Smutko (Oekraïne)
Alina Smutko is een documentaire- en sportfotograaf en fotojournalist, momenteel woonachtig in Kyiv, Oekraïne. Een belangrijk deel van haar professionele activiteiten is het vertellen van visuele verhalen en het ontwikkelen van persoonlijke lange-termijnprojecten, die zich concentreren op etnische, sociale en religieuze conflicten, het leven in een post-conflictzone, historische herinnering, en nationale identiteit. De belangrijkste werkgebieden zijn Oekraïne, voornamelijk de Krim en de Donbass-regio, de zuidelijke Kaukasus en post- Sovjetlanden. Na de Russische inval fotografeerde zij de verwoeste steden en haar inwoners. Deze foto’s zijn genomen tijdens de laatste Russische invasie in Kyiv en de regio en tonen het lijden van burgers en de vernietiging van infrastructuur tijdens de invasie.

Focus op Oekraïne
© Sasha Maslov

Sasha Maslov (Oekraïne)
Sasha Maslov werd in 1984 in Oekraïne geboren. Geïnspireerd en onderwezen door zijn vader, Guennadi Maslov, en later zijn leraar en mentor, Oleg Shishkov, werd hij een ambitieuze, jonge fotograaf die nu in New York woont. Sasha werkt als redactionele fotograaf en is vooral bekend om zijn sociale documentaire projecten in Oost-Europa, vooral in zijn geboorteland. Na de Russische inval fotografeerde hij inwoners in de zwaar beschadigde steden.

Eugenia Melnik (Oekraïne)
Eugenia Melnik is scenarioschrijver en producer van (oorlogs)documentaires. Ze is onlangs gevlucht uit Oekraïne en woont nu in Nederland. Zij maakte verschillende documentaires na de Russische inval op de Krim in 2014. Twee hiervan zullen vertoond worden tijdens Focus op Oekraïne.

Focus op Oekraïne
9 juli t/m 28 augustus
Expositieruimte Expoost
Ceciliakapel Statenpoort complex
Nieuwsteeg 42, Hoorn
De toegang is gratis.

Meer over de tentoonstelling Focus op Oekraïne in Focus 7/8-2022

Meer over Alexander Chekmenev in Focus 9-2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam