Hommage aan Paul Blanca

1
Paul Blanca
Paul Blanca, Zelfportret met pijl, 1987, Kunstmuseum Den Haag

Na een bewogen leven overleed vorig jaar oktober de Nederlandse fotograaf Paul Blanca. In de jaren ‘80 werd hij bekend met provocerende foto’s en zelfportretten en in één adem genoemd met fotografen als Erwin Olaf en Robert Mapplethorpe. Een foto van zijn rug met daarop een afbeelding van Mickey Mouse gekerfd (1986), wordt gerekend tot een van de iconen van de Nederlands fotografie, evenals het aangrijpende beeld van een naakte Blanca die zijn eveneens naakte moeder omhelst (1982).

Fotomuseum Den Haag presenteert een hommage aan Paul Blanca met een selectie van ruim 50 fotowerken uit Blanca’s meest productieve en wellicht interessantste periode: de jaren 1980-1995. Een deel van deze fotowerken komt uit de vaste collectie van Kunstmuseum Den Haag, aangevuld met werken uit belangrijke particuliere collecties. Naast de ingelijste historische fotowerken toont het museum een selectie platinadrukken die Blanca in 2020 maakte in samenwerking met collega-fotografen Koos Breukel en Hans de Kort. Ook is er een korte video op basis van de nieuwe documentaire Paul Blanca, deze film redt je leven van de Amsterdamse regisseur Ramón Gieling.

Paul Blanca
t/m 14 aug
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43, Den Haag

Lees ook: Paul Blanca (1958-2021)

1 REACTIE

 1. Fotografie is toch gewoon maar een “metier”; niets meer dan een vak. Uit te oefenen wanneer je de techniek beheerst. Het product is misschien uniek, maar kan daarna in veelvoud “gefabriceerd” worden. Men wordt broodbakker, stratenmaker of fotograaf.
  Als het plaveisel schots en scheef ligt en je er je nek breekt, is er een knoeier aan het
  werk geweest en absoluut geen kunstenaar.
  De fotograaf, die een Polaroid Type 58 Polacolor 2 fout belicht, met een kleurzweem en onscherp uit zijn camera trekt, is een slecht fotograaf en een knoeier, maar nooit een kunstenaar.
  In Schiedam was een expositie van Polaroid Prullenbak Photos. Een tentoonstelling vol
  met ellende. Een verzameling Polaroid camera’s was in een vitrine gestouwd. Niet de
  moeite waard de expositie te bezoeken.
  Dr. Edwin Herbert Land heeft het direct-klaar fotosysteem uitgevonden om scherpe
  foto’s te maken. Zou hij weten wat er in Schiedam met zijn Polaroid gebeurd was;
  hij draaide zich om in zijn graf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam