Amber Bracken wint World Press Photo of the Year!

0
Amber Bracken
Kamloops Residential School © Amber Bracken, for The New York Times

De winnaars van World Press Photo 2022 zijn bekend gemaakt; de World Press Photo of the Year, Story of the Year, Long-Term Project Award, en de Open Format Award. Grote winnaar is Amber Bracken.

De foto van het jaar gaat naar de Canadese fotograaf Amber Bracken. Na de ontdekking van 215 ongemarkeerde graven in Britisch Columbia, zijn kruisen geplaatst waaraan rode jurken wapperen, ter nagedachtenis van de kinderen die stierven in de Kamloops Indian Residential School.

Residentiële scholen werden in de 19e eeuw opgezet als onderdeel van een beleid om mensen uit verschillende inheemse gemeenschappen gedwongen te assimileren in de westerse cultuur van de Europese kolonisten en missionarissen. Meer dan 150.000 studenten werden met geweld uit hun huizen en bij hun ouders weggehaald. Ze mochten vaak niet in hun eigen taal communiceren, en ze werden onderworpen aan fysiek en soms seksueel misbruik. Een Waarheids- en Verzoeningscommissie concludeerde dat ten minste 4.100 studenten stierven terwijl ze op deze scholen waren. De Kamloops School werd de grootste in het systeem. In mei 2021 identificeerde een onderzoek met behulp van gronddoordringende radar maar liefst 215 potentiële begraafplaatsen voor jonge kinderen in Kamloops, een bevestiging van rapporten uit de mondelinge geschiedenis.

Saving Forests with Fire © Matthew Abbott, for National Geographic/Panos Pictures
Amber Bracken
Saving Forests with Fire © Matthew Abbott, for National Geographic/Panos Pictures

De Story of the Year is gewonnen door Matthew Abott, met zijn serie Saving Forests with Fire. Hierin volgt hij inheemse Australiërs die op een gecontroleerde manier land verbranden (cool burning), waardoor er geen brandstof meer is voor grotere branden.

De Long-Term Project Award gaat naar Lalo de Almeida voor het project Amazonian Dystopia, over de bedreiging van het Amazone-regenwoud. Exploitatie van de Amazone heeft een aantal sociale gevolgen, met name voor inheemse gemeenschappen die worden gedwongen om te gaan met een aanzienlijke achteruitgang van hun omgeving en hun manier van leven.

Amazonian Dystopia © Lalo de Almeida, for Folha de São Paulo/Panos Pictures
Amber Bracken
Amazonian Dystopia © Lalo de Almeida, for Folha de São Paulo/Panos Pictures

De Open Format Award is gewonnen door Isadora Romero. Blood is a Seed zet zet vraagtekens bij het verdwijnen van zaden, gedwongen migratie, kolonisatie en het daaropvolgende verlies van voorouderlijke kennis. De video is samengesteld uit digitale en filmfoto’s, waarvan sommige zijn gemaakt op verlopen 35 mm-film en later zijn getekend door Romero’s vader.

Blood is a Seed © Isadora Romero

Regionale winnaars
Volgend op de nieuwe strategie van World Press Photo Foundation is de World Press Photo Contest 2022 dit jaar onderverdeeld in zes wereldwijde regio’s – Afrika, Europa, Noord en Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, en Zuidoost-Azië en Oceanië. De inzendingen zijn beoordeeld en toegekend in de regio waarin de foto’s en verhalen zijn geschoten. Hierdoor wordt de representatie verbeterd van regio’s die historisch ondervertegenwoordigd zijn geweest.

Per regio zijn er 4 categorieën: singles, stories, long-term projects en open format. De 24 winnaars die hieruit voortkomen zijn gekozen door een onafhankelijke gespecialiseerde jury uit de overeenkomstige regio’s. Uit deze 24 regionale winnaars worden ook de 4 hoofdwinnaars gekozen; World Press Photo Picture of the Year, Story of the Year, Long Term Project Award and Open Format Award. Bij de regionale winnaars is een Nederlandse fotograaf: Bram Janssen heeft met zijn serie The Cinema of Kabul gewonnen in de categorie Stories, regio Azië.

De Nieuwe Kerk
De tentoonstelling met alle winnende foto’s en producties zijn vanaf 15 april  tot en met 14 augustus te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

www.worldpressphoto.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam