SO winnaars 2021 bekendgemaakt

0
SO Award
SO_Awards_2021_Marwan_Magroun

Op vrijdagavond 2 juli zijn de winnaars bekend gemaakt van de SO 2021 Award. Marwan Magroun won de SO 2021 Award, Bebe Blanco Agterberg de SO 2021 Student Award en Michelle Piergoelam de SO 2021 Publieksprijs.

DuPho, de beroepsvereniging voor professionele fotografen in Nederland is de organisator van de SO Award. Zij vindt het belangrijk voor fotografen om een platform te hebben waar ze eenvoudig hun werk kunnen promoten bij een breed publiek en zo hun kans vergroten opdrachten binnen te halen. Dat was iets wat voor vele fotografen natuurlijk erg lastig was in deze moeilijke tijd. DuPho vond het daarom extra belangrijk om de SO Award te houden, ondanks de coronacrisis.
Deze keer moesten fotografen een selectie van 7 tot 12 foto’s inzenden die een beeld geven van zijn of haar werk van het afgelopen jaar 2020. Er was geen thema of categorie maar het was van belang dat het wel een eigen handtekening had, een persoonlijke visie.

SO Award 2021
Marwan Magroun is de winnaar van de SO Award 2021. Met zijn serie The Life Of Fathers heeft hij al meerdere prijzen mogen ontvangen, zoals de Zilveren Camera – Paul Peters Fotoprijs 2020.
Magroun: “In onze samenleving heerst een hardnekkig stigma over vaders met een migratieachtergrond: ‘ze zijn vaak afwezig bij de opvoeding van hun kinderen’. Hoewel dit beeld behoorlijk zwart-wit is, merk ik dat dit in grote lijnen wel degelijk het beeld is dat veel mensen hebben bij het stereotype van de ‘gekleurde vader.’ Met het project ‘The life of fathers’ wil ik een tegengeluid bieden door deze vaders een stem te geven.”

SO Award 2021
SO_Awards_2021_Bebe Blanco Agterberg

SO Student Award 2021
Bebe Blanco Agterberg heeft de Student Award mogen ontvangen met haar werk A mal tiempo, buena cara/In bad weather, a good face.
Agterberg: “Hoe is het om te leven in een staat gebouwd op stilte? Dit is een fotografisch werk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het project reflecteert op de transitie periode in Spanje die volgde nadat dictator Francisco Franco in 1975 overleed. Spanje moest een keuze maken over hoe ze van een dictatuur naar een democratie zouden overgaan. Destijds leek het beste om over alles te zwijgen om zo met een schone lei te kunnen beginnen. Het project kijkt op een grotere schaal naar hoe een samenleving kan omgaan met wreedheid uit het verleden en onderzoekt hoe ‘vergeten’ als een politiek middel kan worden ingezet. In tijden van crisis, welk gezicht vertrouwen we?”

SO Award 2021
SO_Awards_2021_Michelle_Piergoelam

SO Publieksprijs 2021
De Publieksprijs gaat dit jaar naar Michelle Piergoelam met haar fotoserie ’The untangled tales’.
Piergoelam: “Talloze verhalen werden verteld over de mythische spin Anansi die te maken kreeg met een tijger die zijn leven zuur probeerde te maken. Hoewel de spin fysiek zwakker was, was hij vaak in staat om de tijger te verslaan met zijn slimheid en sluwheid. Is dit echt maar een mythe?
Deze verhalen, doorgegeven van Afrika naar Suriname, en van generatie op generatie, stelden de tot slaaf gemaakte in staat hun gedachten te delen zonder dat de plantagehouders wisten wat er werkelijk werd bedoeld. Op dezelfde manier waren de Angisa’s die door vrouwen werden gedragen niet alleen mooie hoofddoeken: hun ingewikkelde plooien bevatten verborgen verhalen en wijsheden die alleen konden worden gelezen door degenen die dat hadden geleerd.

’The untangled tales’ visualiseert de verhalen van de Anansi-vertellers en de Angisa-folders, en de manieren waarop deze tradities ons in staat stellen een glimp op te vangen van de jaren van slavernij.”

Voor meer informatie over de SO Award of om alle andere inzendingen te bekijken ga naar: www.dupho.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam