Cigdem Yuksel tentoonstelling; A new beginning

0
Cigdem Yuksel
Mo- (c) Cigdem Yuksel

Tot en met 6 mei 2021 is de tentoonstelling A new beginning te bekijken in het centrum van Den Haag. Door een route te volgen van het Spui naar de Hofweg en het Buitenhof, zie je het werk van Fotograaf Cigdem Yuksel.

Het project A new beginning is een onderdeel van het project Shadow Game, over alleenreizende kindvluchtelingen in Europa. Fotografe Cigdem Yuksel werkt samen met verschillende jongeren die als kind hier naar toe zijn gekomen: Mo, Abdulaal, Meron, Amin, Shiro, Hammoudi en John. Ze gaat opzoek naar hun kwetsbaarheid en een manier om hun verhaal zo goed mogelijk te vertellen. Ook vroeg ze de jongeren meer te vertellen over wat zij voelen als zij denken aan hun reis. Maar vooral over de zoektocht naar hun identiteit.

Cigdem Yuksel
Cigdem Yuksel won in 2016 de Canon Zilveren Cameraprijs met haar fotoserie van Syrische kinderen die in Turkije in de textiel- en schoenenindustrie werkten. Momenteel werkt ze aan een podcast over de representatie van moslima’s in de media, samen met Maartje Duin.
”Ik kom zelf uit een migrantenfamilie. Mijn grootvader kwam in de jaren zeventig als een van de eerste Turkse gastarbeiders naar Nederland. Nu ben ik onderdeel van de derde generatie Turkse Nederlanders en ik weet als geen ander hoe het is om op te groeien in een familie waar het gevoel van ‘een thuis’ wordt gemist. Waar nog altijd wordt gezocht naar het gevoel ergens bij te horen.”

Transmediaproject Shadow Game
Zoals eerder gezegd is A new beginning een onderdeel van het transmediaproject Shadow Game. Zo heet het onderzoek van Eefje Blankevoort en Els van Driel in samenwerking met met journalist en vertaler Zuhoor al Qaisi. Shadow Game bestaat uit een lange documentaire van ongeveer 90 minuten, een serie korte follow-up docu’s van 30 minuten, een impact campagne, adventure game én de tentoonstelling; A new beginning.

De expo is in samenwerking met filmfestival Movies that Matter, Bibliotheek Den Haag en Atrium City Hall. Daarna zal de tentoonstelling door Nederland reizen. Vanaf eind mei is hij te zien in De Melkweg, Amsterdam. Daar wordt ook een talkshow met muziek georganiseerd.

Cigdem Yuksel
Meron- (c) Cigdem Yuksel

De jongeren
Mo (22) houdt van de kleur roze. In Syrië mocht hij die kleur niet dragen, dat was voor meisjes. Toen hij als puber zonder ouders in Nederland kwam voelde hij zich bevrijd. ‘In Syrië kon ik niet zijn wie ik wilde, ik moest zijn wat anderen wilden dat ik was.’ Mo studeert aan het Amsterdam Fashion Institute.

Meron (22) is fan van Beyoncé. ‘Als ik me opmaak, mooi aankleed en mijn haren doe krijg ik meer zelfvertrouwen omdat ik mezelf cool vind en mooi. Net zoals Queen B.’ Denkt ze aan haar thuisland Eritrea dan ziet ze de kleur geel en mist ze haar moeder.

www.shadowgame.eu
Buitententoonstelling tot 6 mei 2021
Den Haag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam