De Sandwich Show komt bij je langs!

0
De Sandwich Show
Werk van Reinier Gerritsen. © Reinier Gerritsen

De Sandwich Show is een fototentoonstelling op sandwichborden die je kunt bestellen op straat voor je huis, of ander adres waar je dan bent. In deze Coronatijd, waarin de musea weer gesloten zijn, met thuiswerken, afhaaleten en sociaal isolement, hebben vier fotografen het initiatief genomen om offline met hun werk naar je toe te komen en je het verhaal achter de foto’s persoonlijk te vertellen. De fotografen zelf (Reinier Gerritsen, Jaap van den Beukel, Anaïs López en Wil van Iersel) wandelen met hun werk door de stad. Woon je in Amsterdam Centrum en ben je thuis op 17 december? Of woon je in de Plantagebuurt/Oost en ben je op vrijdag 18 december thuis? Dan komt De Sandwich Show graag langs! [stuur een mail voor een afspraak]

Werk van Wil van Iersel. © Reinier Gerritsen

Wil van Iersel
“Ik mis de toeristen toch wel een beetje! Dit zijn foto’s die ik maakte op 24 mei 2018 op het museumplein bij de letters I Amsterdam voor mijn project ‘Every Day a New Photo Book’. Ik onderzoek hiervoor een maand lang een thema en in mei was dat ’That’s Entertainment’. 
‘Every Day a New Photo Book’ is een project over twaalf jaar waarin ik ieder jaar één maand lang iedere dag een boek maak. Deze boeken worden gepubliceerd op de dag dat ik ze maak en gedrukt via internet en aan het eind van de maand is er een set boeken met een thema. Het project is gestart met het idee om onderzoek te doen naar tijd en archivering. Uiteindelijk is het een tijdlijn van ideeën, trends en een onderzoek naar de omgang met het medium fotografie. In 2010 ben ik begonnen met een veel te dure fotocamera en nu fotografeer ik met mijn telefoon en gebruik ik screenshots. In deze serie gluur ik naar de toeristen die zich in allerlei vreemde bochten wringen om zichzelf te laten fotograferen als bewijs dat ze echt in Amsterdam geweest zijn.” 
www.wilvaniersel.nl

Werk van Jaap van den Beukel. © Reinier Gerritsen

Jaap van den Beukel
“Sinds kort woon ik in Amsterdam Noord. Ik kijk uit op veel groen en in de verte zie ik de oranje daken van Tuindorp Nieuwendam. Juist dat uitzicht op die huizen fascineert mij. Wat is dat eigenlijk voor een wijk? Wie wonen daar? De serie ‘My Place’ is in eerste instantie ontstaan tijdens meerdere reizen, maar door de pandemie ligt dit helemaal stil. Nu wandel ik veel in mijn nieuwe wijk. Regelmatig spreek ik mensen aan op straat. In eerste instantie vinden ze dat een beetje vreemd, maar voor je er erg in hebt, maak je ineens even deel uit van een ander leven. Ik vraag of ik hen mag fotograferen en merk al gauw dat hier, dicht bij huis, een groot aantal bijzondere verhalen op mij ligt te wachten.”
Jaap van den Beukel werkt zowel als cameraman, regisseur en fotograaf aan verschillende documentaires. Onlangs ging zijn korte film ‘Het late leven’ met de hoogbejaarde acteur Piet Kamerman in de hoofdrol in premiere op het NFF. 
www.jaapvandenbeukel.com

De Sandwich Show
Werk van Reinier Gerritsen. © Reinier Gerritsen

Reinier Gerritsen
“Deze zomer wandelde ik in een mooi gezelschap langs de Overijsselse Vecht. Aan mij de taak om ons te fotograferen. Ik sjouwde natuurlijk geen statief mee, maar bouwde er steeds één met wat voorhanden was: stenen, takken, stro, ijzerdraad, wasknijpers, een wasrek, bierflesjes en een sinaasappel.”
Reinier Gerritsen is een straatfotograaf die bekend werd met zijn projecten in de New Yorkse metro. Voor het stadsarchief heeft hij onlangs de Noord Zuid lijn gedocumenteerd en voor het Rijksmuseum maakt hij nu een serie over mensen die naar de Nachtwacht kijken.
www.reiniergerritsen.nl

De Sandwich Show
Werk van Anaïs López © Reinier Gerritsen

Anaïs López 
In een hotelkamer in Singapore maakt fotograaf Anaïs López in 2012 voor het eerst kennis met de Javaanse Myna, een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een prominente kuif en een scherpe stem. Hij maakt haar wakker vanachter het raam en blijft maar krijsen. Ze raakt gefascineerd door deze vogel en gaat op onderzoek uit. In De Migrant vertelt Anaïs López het roerige levensverhaal van Myna. De vogel, een spreeuwsoort, komt oorspronkelijk uit Java (Indonesië) en wordt aan het begin van de twintigste eeuw naar Singapore gebracht als gewild exotisch pronkdier. Vandaag de dag wordt de Javaanse Myna in Singapore verguisd, verbannen en zelfs vermoord. De Migrant is het opmerkelijke levensverhaal van een vogel, waarin grotere thema’s als de moeizame relatie tussen mens en dier, de gevolgen van snelle stedelijke ontwikkeling en de positie van de ongewenste vreemdeling samenkomen.
www.migrant.nu 

(Lees hier het artikel over De Migrant uit Focus 10 – 2018)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam