Naar huis? tentoonstelling is verlengd

De expositie Naar huis? is van 3 december t/m 3 januari te zien in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. De expositie wordt georganiseerd door 033fotostad i.s.m. het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in het kader van 75 jaar Vrijheid. Het geheel is mede mogelijk gemaakt met steun van het VFonds en de stad Amersfoort.

0
Sint Joriskerk
© Helmuth Pirath/Keystone - Een Duitse krijgsgevangene ontmoet zijn dochter in het kamp Friedland

Met de vreugde van de bevrijding komen al lang levende vragen in alle hevigheid op: Hoe gaat het met mijn geliefde, mijn vader, mijn broer, mijn kinderen, familie en/of vrienden? Hebben ze de oorlog overleefd? Waar zijn ze? Kunnen ze weer naar huis komen? Zo ja, wanneer? Wegens grote belangstelling is de expositie verlengd en nu van 3 december t/m 3 jan te zien in het Rietveldpaviljoen. De expositie geeft in beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie en bekenden na afloop van de Tweede Wereldoorlog. De ontreddering, het weerzien of het vinden van een nieuw thuis, soms ver van huis, wordt treffend in beeld gebracht. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven.

Diversiteit

De expositie geeft een heel divers beeld. Miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden zijn op doortocht in Europa of daar buiten. Ze zijn bevrijd of gevlucht uit concentratiekampen, ze waren onderduikers, dwangarbeiders, krijgsgevangenen of vluchtelingen. Militairen, betrokken bij de strijd, willen ook naar huis: Canadezen, Britten, Amerikanen, Polen, Russen en Duitsers. 

Naar huis?/ Coming home?
©Valery Faminsky/ Arthur Bondar – Gewond, op weg naar huis, Berlijn, mei 1945

Russische privécollectie

Naar Huis? toont beelden uit diverse landen. Bijzonder zijn beelden uit een Russische privécollectie foto’s die niet eerder in Nederland te zien waren. De expositie legt ook een relatie met actuele vragen van hedendaagse vluchtelingen.

Naar huis?
3 dec t/m 3 jan 2021
Rietveldpaviljoen, Amersfoort

033fotostad.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam