Ton Verweij, fotoboek Stef

Focus publiceert elk nummer een miniportfolio van een abonnee met een serie van zijn/haar mooiste foto’s. Er is geen thema, opdracht of wedstrijdelement aan verbonden.

0
Ton Verweij

Ton Verweij is een fanatieke hobbyfotograaf. Hij is lid van diverse fotogroepen en heeft verschillende workshops en masterclasses gevolgd. In zijn werkzame leven was hij architect; hij fotografeerde vooral architectuur en stadsgezichten, exploreerde verlaten (historische) stedelijke plekken (Urbex-fotografie), maar ook de Wadden. Tegenwoordig fotografeert hij ook vaak mensen; zo is hij bezig met een serie over mensen die hij tegenkomt in de Utrechtse binnenstad.  

Documentaire fotoserie 

Voor een masterclass Documentaire Fotografie heeft Ton de serie Stef gemaakt; over een man die bij hem in de buurt woont. Hij kende Stef een beetje en was weleens bij hem thuis geweest, wat hem erg enthousiast en nieuwsgierig had gemaakt. Hij werd geïnspireerd door de hoeveelheid aan contacten die Stef eropna houdt, zijn humor, zijn kennis van de buurt en vooral zijn verhalen van vroeger. Ton Verweij: “Ik wil met deze serie foto’s aan iedereen laten zien wat een bijzondere, ondernemende man Stef is; hoe hij woont en wat hij doet.” Met de serie wil Ton vooral de sfeer overbrengen van Stef’s woonomgeving. De foto’s zijn daarom allemaal zwart-wit. Ton houdt hier zelf erg van. “Zwart-wit geeft het best de sfeer weer die ik hier wil overbrengen.”  

Wie is Stef? 

Stefs moeder ging ervandoor toen hij nog jong was en zijn vader kon de opvoeding niet aan. Daarom werd hij in een pleeggezin opgenomen. Hij was geen makkelijke jongen, haalde veel kattenkwaad uit en werd naar een kostschool gestuurd. Daar heeft hij veel meegekregen over het christelijke geloof, waar hij later afstand van heeft genomen vanwege de houding van de Rooms-Katholieke Kerk ten aanzien van homo’s. Stef woont nu samen met zijn partner Peter in de Geertestraat in Utrecht. Zijn hobby’s zijn verzamelen, fietsen en kaarsstompjes smelten om nieuwe kaarsen te maken. Hij heeft een donker interieur, dat vol staat met spullen waar hij moeilijk afstand van kan doen. Hij groef zelf een kelder onder zijn woonkamer uit, waar hij een groot deel van zijn spullen bewaart; een ondergrondse antiekverzameling, enkel toegankelijk via een luik in de vloer. Elke namiddag zet Stef een stoel buiten, op de stoep, waar hij lekker een drankje drinkt of een klusje doet. Een mooie gelegenheid om een praatje te houden met de andere buurtbewoners.  

www.tonverweij.nl  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam