Bram Tackenberg: De woonkamers van Korte Akkeren

Fotograaf Bram Tackenberg brengt samen met meer dan 100 bewoners uit de Goudse wijk Korte Akkeren op een unieke manier de diversiteit en menselijkheid van deze ‘veelbesproken’ wijk in beeld. Een wijk die deels kampt met een slecht imago, maar tegelijk barst van de veerkracht en mooie mensen. In een dubbeltentoonstelling in de buitenlucht van de Herenstraat en in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda, zijn veertig woonkamerportretten te bewonderen van de inwoners van deze wijk die trots én kwetsbaar hun deuren voor hem openden.

0
Bram Tackenberg
De woonkamers van Korte Akkeren © Bram Tackenberg

Het afgelopen jaar werkte Bram Tackenberg aan deze nieuwe deelserie van zijn langlopende project ‘De woonkamers’ waarbij hij mensen in hun eigen woonkamer portretteert. De serie, waarmee hij in 2014 begon, kent inmiddels vele gezichten en meerdere deelseries kriskras door Nederland. Kenmerkend voor zijn fotografie is dat alle huishoudens bewoners op dezelfde statige manier in hun eigen woonkamer worden vastgelegd. Het toont een enorme diversiteit, maar tegelijkertijd wordt bij het zien van al die portretten ook heel goed zichtbaar wat we delen.

Twee locaties

Korte Akkeren trok regelmatig negatieve aandacht vanwege onder andere de vele autobranden in 2019, sterk gevoel van onveiligheid en onrust in de wijk. Tegelijk staat de wijk ook bekend om haar saamhorigheid en het gegeven dat mensen lang, soms generaties lang, deze wijk trouw blijven. Uit eerdere projecten van Bram Tackenberg bleek dat mensen met elkaar in gesprek raakten, wat de sociale cohesie in de wijk versterkt. Ook in die zin opent het woonkamerproject deuren. De helft van de 40 woonkamerportretten zijn levensgroot te bewonderen aan de buitengevels van de Herenstraat. De andere 20 fotowerken zijn te bezichtigen in Cultuurhuis Garenspinnerij.

Bram Tackenberg
De woonkamers van Korte Akkeren © Bram Tackenberg

Krant

Aanvullend op de expositie in de wijk, komt er ook een speciale krant, die deur aan deur in de wijk wordt verspreid in een oplage van 7.000 met daarin de woonkamerportretten, verrijkt met korte interviews met 1/3 van de geportretteerden. Van de krant bestaan verschillende versies met elk een andere selectie van de fotoportretten, zodat men om de serie compleet te krijgen, toch ook weer contact moet zoeken met andere buurtbewoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam