Govert de Roos: expositie in eigen studio

0
Prince, 1984 © Govert de Roos

Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september organiseert Govert de Roos in samenwerking met 9XGallery een exclusieve expositie in zijn eigen studio in Amsterdam. Er zijn meer dan 200 foto’s van zijn hand te bewonderen en de fotograaf zal zelf aanwezig zijn en bezoekers ontvangen en rondleiden.

De foto’s die worden geëxposeerd vormen een overzicht van de meer dan 50 jaar dat Govert als fotograaf actief is. Natuurlijk met veel van zijn bekende werk met o.a. David Bowie, Michael Jackson, Prince, Sting en André Hazes, maar ook onbekender en zelfs nooit eerder vertoonde foto’s vormen een onderdeel van de expositie. Naast de diverse sterren worden er ook foto’s vertoond die Govert voor campagnes voor o.a. Playboy maakte en vrij werk dat in diverse kunstcollecties is opgenomen.

Govert de Roos
Sade, 1984 © Govert de Roos
Govert de Roos
Abba, 1975 © Govert de Roos

Bed-Inn
Verder is er tijdens de expositie een speciale vitrine ingericht rondom de foto’s die Govert van John Lennon en Yoko Ono schoot tijdens de fameuze Bed-Inn in het Amsterdamse Hilton Hotel. Als 15-jarige scholier glipte Govert naar binnen met een camera en zelfgemaakte perskaart om daar een aantal foto’s te maken die nu nog steeds wereldwijd worden gepubliceerd. Samen met de originele negatieven en andere memorabilia uit het rijke archief van De Roos vormen deze camera en perskaart een onderdeel van de expositie.

Toiletdeuren
Ook onderdeel zijn twee toiletdeuren uit de voormalig studio van Govert de Roos. In deze verbouwde garage in de Amsterdamse Jordaan, waar hij midden jaren ’70 introk, kwamen diverse internationale en nationale sterren vaak over de vloer voor shoots. Na een verbouwing in 1990 was het voor iedere gast mogelijk om een boodschap op de deuren van het toilet achter te laten en nadat Govert in 2007 met zijn studio naar het Westelijk Havengebied Amsterdam was verhuisd stonden deze opgeslagen in zijn archief. Nu bijna 13 jaar later geven ze tijdens de expositie een mooi tijdsbeeld met berichten en handtekeningen van André Hazes (sr.), Gerard Joling, Guusje Nederhorst, Sylvia Millecam en vele anderen die altijd graag in de studio kwamen.

Studio Expo Govert de Roos
Kombuisweg 41, Amsterdam
Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september
Dagelijks van 11.00 tot 20.00 uur – Toegang is gratis.

Lees ook het interview met Govert de Roos in Focus 12 – 2019

Govert de Roos
André Hazes (sr), 1996 © Govert de Roos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam