EPSON FASTFOTO FF-680W

Heb jij ook dozen vol foto’s die je eigenlijk zou willen digitaliseren, maar zie je op tegen de tijd en moeite die het inscannen kost? De Epson FastFoto scant hele stapels afdrukken tegelijk. Worden de verwachtingen waargemaakt?

0
focus-magazine-epson-fastfoto

Supersnelle fotoscanner

Wie voor de opkomst van digitale camera’s met analoge film heeft gewerkt, bezit waarschijnlijk tientallen of misschien zelfs wel honderden mapjes vol fotoprints- één voor elk filmrolletje dat je liet ontwikkelen en afdrukken, en met de negatiefstroken er netjes bij voor als je ooit extra afdrukken of vergrotingen zou willen bestellen. Dat is bij mij in ieder geval zo. Elk jaar opnieuw neem ik me voor om die fotoprints in te scannen, zodat ik een digitale versie heb die de tand des tijds beter kan doorstaan dan de fragiele afdrukken, én die ik gemakkelijker kan delen via moderne middelen als e-mail, websites en sociale media.

Alleen is het inscannen van een grote collectie foto’s met een klassieke flatbed-scanner een zeer tijdrovende klus. Je moet elke foto netjes op de glasplaat leggen, een preview scan maken om te controleren dat de scanner de individuele foto’s correct herkent, dan scannen en elke foto apart opslaan. Geen wonder dus dat mijn digitaliseringsproject elk jaar als eerste van mijn goede voornemens sneuvelt. Met de Epson FastFoto FF-680W wilde ik echter nog eens een poging doen.

Veelzijdig

De Epson FastFoto FF-680W kost 599 euro en ziet er uit als een documentscanner of een faxapparaat. Hij meet 29,6 x 16,9 x 17,6 cm in gesloten toestand. Om hem te gebruiken klap je de invoerlade open. Deze heeft twee geleiders die je instelt voor de breedte van de foto’s die je wil scannen. De standaardformaten 10 x 15 cm en 13 x 18 cm zijn aangeduid, maar de scanner kan ook overweg met kleinere formaten en met panoramische foto’s van maximaal 21 x 91 cm. Onderaan schuift de papieropvanglade uit, hierin belanden de gescande foto’s. Om de FF-680W met een computer te verbinden, gebruik je de usb 3.0-aansluiting. Je kunt de scanner ook opnemen in een draadloos netwerk, of een rechtstreekse draadloze verbinding maken tussen de scanner en een computer.

Slimme software

Op de computer installeer je de Epson FastFoto-software. Deze heeft een bijzonder overzichtelijke gebruikersinterface waarin elke optie duidelijk wordt uitgelegd. De voornaamste instellingen hoef je slechts eenmalig te kiezen. Je bepaalt om te beginnen in welke hoofdmap op je computer de gescande foto’s bewaard moeten worden. Vervolgens kies je of op de scans verbeteringen toegepast moeten worden, zoals automatisch aanpassen van helderheid, contrast en verzadiging, verwijderen van rode oogjes en/of herstellen van vervaagde kleuren. Krasjes of stofjes wegwerken kan de software niet.

Je kunt deze verbeteringen laten toepassen op de originele scan, of een kopie opslaan – dat is de aanbevolen optie. Vervolgens stel je de scankwaliteit in: 300 dpi, 600 dpi of 1200 dpi. De native resolutie van de scanner is 600 dpi, zodat voor de optie 1200 dpi interpolatie wordt toegepast. Je krijgt wel meer pixels, maar die worden door de software berekend, net als wanneer je dat in Photoshop zou doen. Je kunt de foto’s laten opslaan als jpeg- of tiff-bestand. Een laatste optie is om ook de achterzijde van een foto mee te scannen – handig als daar informatie over de foto geno­teerd staat, of om ansichtkaarten te scannen.

Snelle scanner

Je kunt foto’s individueel inscannen, maar de FF-680W komt pas goed tot zijn recht als je hele stapels tegelijk laat scannen. Voor het begin van elke scanopdracht vraagt de software om een beschrijving in te vullen. Standaard is deze opgebouwd uit jaartal, maand of seizoen, en onderwerp, dus bijvoorbeeld 1986_Juli_Parijs. De eerste twee kun je des-gewenst blanco laten. Elke scan krijgt een volgnummer bestaande uit vier cijfers, dus 1986_Juli_Parijs_0001.jpg enzovoort. Aardig detail: als je een jaar en maand invult, worden deze ook opgenomen in de exif-informatie van het bestand.

Als alles correct is ingesteld, druk je op Scannen starten. De FF‑680W is een ware snelheidsduivel, een stapel van 36 fotoprints van 10 x 15 cm scannen met 300 dpi duurt 28 seconden. Inclusief de tijd om de scans te verbeteren en een kopie op te slaan is dat 53 seconden. Dezelfde stapel scannen met 600 dpi duurt ongeveer drie keer zo lang: 1:37 voor het scannen en 3:01 inclusief optimalisatie.

Prima kwaliteit

Wil je snel een digitale versie van een foto, dan volstaat de resolutie van 300 dpi. Een jpeg-scan van een 10 x 15 cm kleurenfoto neemt dan 250 tot 500 kilobyte in. Voor archiefdoeleinden levert scannen met 600 dpi een veel groter bestand (6 tot 9 megabyte in jpeg-formaat) met veel meer detail. Bij kleu­renfoto’s werkt de automatische verbetering over het algemeen goed; fletse foto’s krijgen wat meer contrast en in de loop der tijd verbleekte kleuren worden weer iets levendiger. Door elke foto manueel te bewerken zou ik het zelf wellicht beter kunnen, maar dan moet ik daar de tijd voor vinden.

Bij zwart-wit prints is het resultaat van de automatische verbetering echter minder indrukwekkend. Het contrast wordt verhoogd, maar heel vaak vertoont de bewerkte foto een groene kleurzweem. Het zou nuttig zijn als de scansoftware een optie had om aan te geven dat je in grijswaarden wil scannen, zoals bij de flatbedscanners van Epson.

Ik probeerde de FF‑680W met een collectie foto’s met diverse formaten, van vierkante afdrukken op 8,8 x 8,8 cm uit de vroege jaren 70, Polaroids, standaardafdrukken op 9 x 13 en 10 x 15 cm tot vergrotingen op A4-formaat. De scanner verslikte zich niet één keer. Hij probeert ook de oriëntatie van de foto te herkennen, maar daar gaat het soms mis. In de software is het gelukkig heel eenvoudig om een scan een kwartslag naar links of rechts te draaien.

Conclusie Epson FastFoto FF-680W

Dankzij de Epson FastFoto FF-680W ben ik er eindelijk aan toegekomen mijn fotocollectie te digitaliseren. De meegeleverde software is bijzonder handig en de kwaliteit is ruim voldoende voor een persoonlijk digitaal archief. Zeker, met een hoogwaardige flatbedscanner, professionele scansoftware en een rondje nabewerken kun je tot een beter resultaat komen, maar dan ben je wel even bezig. Dankzij de functie om documenten in te scannen blijft het apparaat ook nuttig nadat je foto’s ingescand zijn. Je kunt misschien beter niet je vrienden en familie over dit apparaat vertellen, want de schoendozen vol prints zullen toestromen!

 epson.nl

Veelzijdig

Door de hoge snelheid waarmee de scanner z’n werk doet ben je binnen de kortste keren klaar met het scannen van schoenendozen vol foto’s. Je hoeft de FF‑680W dan niet meteen op Marktplaats te zetten want het apparaat is geen one-trick pony. Je kunt hem ook gebruiken als document-scanner om bijvoorbeeld brieven, rekeningen, krantenknipsels en kindertekeningen te digitaliseren. Met de meegeleverde software kun je documenten bewaren als bewerkbare Word-en Excel-documenten of als doorzoekbare PDF-bestanden. Deze bestanden kun je – net als ingescande foto’s – ook rechtstreeks op Google Drive of Dropbox opslaan.

Focus maakte in 2015 een heel nummer over analoog

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam