Fotografieopdracht: De Achterkant van Hilversum

Met de fotografieopdracht 'De Achterkant van Hilversum' slaan Museum Hilversum en Stichting De Zilveren Camera de spreekwoordelijke handen ineen. Hiermee willen ze de onderzoeksfotojournalistiek een warm hart toe dragen en stimuleren in deze onzekere tijden.

0
Foto: © Marcel Molle

We leven in een onrustige en onstuimige tijd; er is sociale, culturele en politieke fragmentatie. Dit is een tijd waarin het belangrijker is dan ooit tevoren om visuele verhalen te kunnen blijven vertellen. Hierin fungeert de camera als middel om onderliggende tendensen zichtbaar(der) te maken. Wat is de impact van huidige ontwikkelingen op de stad Hilversum en haar inwoners, de stad waar Museum Hilversum en het kantoor van de Zilveren Camera gevestigd zijn? En hoe kunnen deze ontwikkelingen visueel tot uiting worden gebracht?

Om deze ontwikkelingen visueel te onderzoeken worden er drie opdrachten vergeven, die onder de noemer ‘De Achterkant van Hilversum’ vallen en aan drie verschillende fotojournalisten worden vergeven. Deze fotografen worden geselecteerd door een commissie, bestaande uit: Arno Scheepers (wethouder buurten en wijken van gemeente Hilversum), Rianne van Dijck (journalist), Annabel Oosteweeghel (fotograaf) en Karin Hollaar (chef foto ANP), op basis van hun geschreven voorstellen. Nadat er drie fotografen geselecteerd zijn, ontvangen zij deze opdracht en kunnen deze vervolgens uitwerken. Het einddoel is een expositie in Museum Hilversum, waarbij deze drie projecten/series gelijkwaardig worden gepresenteerd.

De Achterkant van Hilversum
Foto: © Marcel Molle

Deze opdracht is bedoeld voor alle fotojournalisten – zowel beroepsfotografen als eindexamenkandidaten van officiële Nederlandse fotografieopleidingen – die zich aangesproken of geïnspireerd voelen door het thema ‘De Achterkant van Hilversum’. Je hoeft niet woonachtig te zijn in Hilversum, maar wel in staat zijn om hier aan jouw project te werken binnen de tien weken die hiervoor staan. 

Het thema ‘De Achterkant van Hilversum’ is vrij interpreteerbaar. Fotografen krijgen zo de ruimte om te werken aan thema’s die normaliter onderbelicht of zelfs ongezien blijven, en kunnen zo onderliggende ontwikkelingen zichtbaar maken. Voor iedere fotograaf en uitgegeven opdracht is er een vergoeding beschikbaar van €1.750,-. 

Inzendingen – zowel het geschreven voorstel als een CV en portfolio en/of website – kunnen vóór 20 mei 2020 gestuurd worden naar marcel@zilverencamera.nl . 

Op 1 juni 2020 worden de drie geselecteerde fotografen bekend gemaakt.

Kijk hier voor alle informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam