Home Techniek Apps Tien handige apps voor reizende fotografen

Tien handige apps voor reizende fotografen

0

Wie tegenwoordig op reis gaat, hoeft geen wekker, reisgids, kompas, landkaart of gps-apparaat meer mee te nemen: de smartphone vervangt al die spullen. We geven je tien handige apps!

apps

Sygic Travel Reisplanner
Deze app combineert gedetailleerde kaarten met informatie over bezienswaardigheden, musea, restaurants en meer. Je kunt plaatsen op de kaart zoeken en opslaan. Zo kun je voor elke dag een wandelroute maken met wat je wilt zien. Van de meeste plaatsen zijn foto’s te zien in de app. De app is gratis, maar om details over de locaties te raadplegen en om kaarten ook zonder internetverbinding te bekijken, heb je een Premium-abonnement nodig (€3,99 per maand of eenmalig €21,99).
(Android, iOS)

apps

Explorest
Ben je op zoek naar interessante fotolocaties? In deze app delen fotografen hun geheimen. Wanneer je een profiel aanmaakt, kun je opgeven wat je het liefst fotografeert. Je kunt dan locaties opzoeken die aansluiten bij wat je wilt doen. Bij elke locatie hoort een uitgebreide beschrijving, tips over wanneer je er het best fotografeert en zelfs welk materiaal je nodig hebt. Het idee is goed, maar voor zover ik kon zien zijn de locaties beperkt tot Azië (vooral Singapore) en Noord-Amerika. De app kost € 4,99 per maand of €29,99 per jaar waarbij 50% van de inkomsten met bijdragende fotografen wordt gedeeld. (iOS)


apps

Spot
Deze app toont voor steden de interessantste spots die aanbevolen werden door andere reizigers. Je kunt eigen Facebook-contacten toevoegen om hun aanbevelingen te zien. Voor fotografen beslist interessant is de categorie Things To Do met bezienswaardigheden die niet altijd in een klassieke reisgids te vinden zijn. En heb je op het einde van de dag honger, dan vind je in de app ook restaurantbesprekingen. (iOS)

apps

Tides Planner
Wie aan de kust wil fotograferen, moet op de hoogte zijn van de getijden. Zo kun je een shoot plannen en voorkom je dat je verrast wordt door de snel opkomende vloed. Deze gratis app bevat de getijdetabel voor één dag vooruit voor grote delen van de Noordzeekusten; via aankopen in de app (vanaf € 3,99) kun je tabellen voor een heel jaar raadplegen en voor andere locaties. (Android, iOS)

apps

PhotoPills
Deze app is als een Zwitsers zakmes: hij bulkt van de handige hulpmiddelen. Je kunt er opzoeken wanneer zon en maan opkomen en ondergaan, en wanneer het ‘gouden uur’ rond zonsondergang begint. Via de AR (augmented reality) -functie gebruikt de app de camera van je smartphone om de baan van zon en maan te tonen, zodat je een fotoshoot perfect kunt plannen. Bijzonder nuttig zijn de rekentools om scherptediepte, hyperfocale afstand en sluitertijden bij gebruik van ND-filters te berekenen, om instellingen voor timelapse-opnames te berekenen… Je kunt zelfs berekenen hoe ver je van je onderwerp moet staan om het frame te vullen. De app is niet goedkoop (€ 10,99) maar kan wel bijzonder veel. (Android, iOS)

Snapseed
Er zijn veel apps om foto’s te bewerken, maar het gratis Snapseed is mijn favoriet. Wie niet veel moeite wil doen, past een van de Looks toe; deze kun je het best vergelijken met filters in Instagram. De sterkte van Snapseed zit hem in de Tools: tientallen gereedschappen om een foto te bewerken. Je kunt globale aanpassingen doen aan bijvoorbeeld helderheid, kleur en scherpte, maar ook selectieve aanpassingen op een deel van de foto. Je kunt de bewerkte versie als kopie opslaan, zodat de originele foto ongewijzigd blijft. (Android, iOS)

Adobe Lightroom CC
Deze app is de mobiele versie van Adobe Lightroom CC. De app biedt heel wat bewerkingsopties die je kunt gebruiken op jpeg- en raw-bestanden. Net als in de desktop-app kun je voorinstellingen gebruiken, cameraprofielen toepassen en bewerkingen kopiëren en toepassen op andere foto’s. Via de A.I. van Adobe Sensei krijgen je foto’s automatisch een label op basis van objecten of personen. Via de Adobe Creative Cloud worden je foto’s gesynchroniseerd tussen je apparaten. De app is onderdeel van het Creative Cloud-lidmaatschap (vanaf € 12,09 per maand). (Android, iOS)

SKRWT
Deze app met de gekke naam is bedoeld om correcties uit te voeren op smartphone-foto’s. De meeste smartphones zijn uitgerust met een groothoeklens, waardoor je storende vervorming aan de randen van je foto kunt krijgen. Die corrigeer je met deze app. Ook perspectiefcorrecties – denk aan het rechtzetten van gebouwen die achterover lijken te hellen – zijn met SKRWT kinderspel. SKRWT bevat ook het MRRW-gereedschap, waarmee je gebouwen kunt laten weerspiegelen in fake plassen. Tot slot kun je de exif-data van een opname checken. De app kost € 1,59 (iOS)

Geotag Photos Pro 2
De foto’s die je met je smartphone maakt, bevatten de gps-coördinaten (geotags) van de plaats waar je ze maakte. Als je met een fotocamera werkt, is dat niet zo, tenzij je camera een gps-tracker heeft. De app Geotag Photos zorgt voor een oplossing. Ze registreert welke locaties je bezoekt tijdens een reis, en bewaart die in een GPX-bestand dat je in Lightroom kunt gebruiken om geotags aan je foto’s toe te voegen. Zorg er wel voor dat datum en tijd op de camera correct zijn ingesteld en de gps van je smartphone aanstaat. In de gratis versie moet je elke locatie manueel opslaan; de Pro-versie (€ 12,99) doet dat continu in de achtergrond. (Android, iOS)

My Gear Vault
In deze app kun je al je fotomateriaal registreren. De app bevat een uitgebreide databank met camera’s, objectieven, flitsers en andere accessoires. Heb je een apparaat dat niet in de databank zit, dan kun je het manueel toevoegen. Voor elk item kun je een foto van het aankoopbewijs en van het serienummer toevoegen. Dat komt van pas als je materiaal gestolen zou worden. Erg handig is dat je jouw spullen kunt indelen in verschillende ‘kits’. Zo heb je meteen een checklist met alle spullen die je wil meenemen op reis, en kun je als het tijd is om huiswaarts te keren controleren of je niets vergeten of verloren bent. (Android, iOS)

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam