Cas Oorthuys – Overzichtstentoonstelling

0
Cas Oorthuys
Spelende kinderen in het Oosterdok bij de Prins Hendrikkade, Amsterdam (ca. 1946) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Het Limburgs Museum in Venlo toont van 30 juni tot en met 22 september de overzichtstentoonstelling Op het netvlies van fotograaf Cas Oorthuys (1908-1975). Het museum voegt 44 Limburgse foto’s van Oorthuys uit het eigen archief toe en vertelt hiermee verhalen over Limburgse gebeurtenissen uit de 20e eeuw.

Cas Oorthuys (1908-1975) was een van de bekendste, belangrijkste én productiefste documentaire fotografen van ons land. Hij legde de grote gebeurtenissen van de 20e eeuw vast: de hongerwinter en het verzet in de Tweede Wereldoorlog, de onafhankelijkheidsstrijd van Nederlands-Indië, de wederopbouw en de Koude Oorlog.  De foto’s zijn esthetisch, warm, optimistisch en in een tijdloze, grafisch sterke vorm. Ze staan altijd in dienst van een verhaal. Oorthuys wilde met zijn optimistische foto’s bijdragen aan een betere wereld. Gezichten, glimlachen, spelende kinderen en arbeiders – zo toonde Cas Oorthuys in de periode van de wederopbouw het groeiende zelfbewustzijn van de Nederlanders. Hij was de chroniqueur van de hoop. Oorthuys liet meer dan een half miljoen foto’s na, ook van talloze buitenlandse reizen naar landen als Congo, Egypte en Griekenland. Zijn beelden hebben ons collectieve geheugen mede gevormd.

Cas Oorthuys
Sapeur in de haven van Muyumba, Congo (1959) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

De tentoonstelling is in samenwerking gemaakt met het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam waar de oorspronkelijke tentoonstelling Dat is Cas | Vintage fotografie ruim 37.000 bezoekers trok.

Cas Oorthuys – Op het netvlies
30 jun t/m 22 sep
Limburgs Museum
Keulsepoort 5, Venlo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam