Joost Tholens: Fotografieken

0
Joost Tholens
© Joost Tholens

Vorig jaar was Joost Tholens de winnaar van de portfolioreviews die Focus hield tijdens Professional Imaging 2018. Zijn bijzondere composities zijn nu te zien in de Amstelkerk in Amsterdam.

In de filmwereld wordt de uitdrukking Dutch Angle gebruikt: een filmtechniek waarbij de camera onder een hoek werd gehouden. Dit begon al in Das Cabinett des Dr.Caligari, de expressionistische film uit 1920.
Ook in The third man met Orson Welles uit 1949 en bij Hitchcock zien we veel tilted shots. Joost Tholens (1934) – komend uit de documentaire televisiewereld – beoefent deze Dutch Angle techniek al meer dan vijftien jaar. Zelf noemt hij zijn foto’s fotografieken. Joost maakt vrijwel al zijn foto’s vierkant: een Dutch Angle zoekerbeeld van vijfenveertig graden schuin. Deze beelden spiegelt en kantelt hij vervolgens, om zo een nieuw beeld te maken. Hij maakt er geometrische composities van. Het moeilijkste onderdeel van zijn werk is het vooraf kijken, het zoeken naar een geschikt onderwerp qua kleur en vorm. Alles moet uiteindelijk mooi op elkaar aansluiten.

Joost Tholens
© Joost Tholens

Joost Tholens – Dutch Angle
t/m 1 feb
Amstelkerk
Amstelveld 10, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam