Samsung Galaxy Note9

De Note-serie is gericht op de veeleisende gebruiker. De gebruiker die power nodig heeft voor zijn dagelijkse werk, maar ook privé veelvuldig verbonden is met zijn smartphone. Wanneer we de specs van de Samsung Galaxy Note9 lezen en uitproberen voldoet deze op alle vlakken. Een krachtige smartphone met veel opslag en werkgeheugen en een snelle chipset.

0
samsung glalaxy note9

Mobiele kracht in zakformaat
De Samsung Galaxy Note9 beschikt over een lekker groot oled-scherm, waardoor je veel van apps overzichtelijk kwijt kunt en je films en foto’s op een flink formaat kunt bekijken. Het geheel maakt het toestel uiteraard groter dan gemiddeld, maar persoonlijk til ik daar niet zo zwaar aan. Het is nog lang niet zo dat je de Note9 met een minitablet kunt vergelijken. Voor Nederland is dit model alweer de derde generatie waarbij bij iedere uitgave vooral de verwerkingssnelheid in rap tempo is toegenomen. Onderin kun je de bekende stylus terugvinden. Niet iedereen is gewend of raakt gewend aan het werken met een stylus, maar het loont toch de moeite om er open voor te staan. Een dergelijk groot scherm vraagt natuurlijk ook de nodige energie. Goed nieuws is dan ook dat de accucapaciteit flink is toegenomen. In de praktijk is een volle dag intensief gebruik geen enkel probleem. Het standaard model heeft een adviesprijs van € 999,- en een werkgeheugen van 6 GB plus 128 GB aan opslag, ideaal om veel data op te kunnen slaan. Er is zelfs een versie met 8 GB en 512 GB voor 250 euro meer. In de praktijk is het totaal aan geheugen zoals gebruikelijk minder omdat het besturingssysteem en de software (afhankelijk van de provider) ook aanspraak maken op de opslag.

amsung galaxy note9samsung galaxy note9

 

 

 

 

 

 

Behuizing en scherm
Niet onverwacht lijkt de Note9 sterk op zijn voorganger. Een ontwerp met een langwerpig formaat en marginale verschillen in dikte en breedte ten opzichte van het voorgaande model. Persoonlijk vind ik dit toestel prettig in de hand liggen, maar ik kan mij voorstellen dat het in kleine handen wat harder aanvoelt. De afwerking is zoals we gewend zijn, fraai met mooie afgeronde schermranden. In de simlade passen of twee simkaarten of een simkaartje en een microSD-kaartje van maximaal 512GB. Aan opslagcapaciteit dus geen gebrek. De vingerafdrukscanner is achterop gepositioneerd, net onder de camera. Ik had hem liever iets lager met een duidelijk rand gezien. Ik plaatste regelmatig mijn vinger op de lens van de camera, heel onhandig. Je hoeft natuurlijk de scanner niet perse te gebruiken om het toestel te ontgrendelen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, zoals de gezichts- of irisherkenning of gewoon met een code. De spatwaterdichte eigenschappen (IP68-classificatie) zijn mooi meegenomen, altijd prettig om wat extra zekerheid te hebben in een natte of stoffige omgeving of bij slecht weer.

Het Super AMOLED Infinity-scherm heeft een diagonale afmeting van 6,4 inch, een redelijk fors formaat. De maximale resolutie bedraagt 2960×1440 pixels (516 ppi!) met een schermverhouding van 18,5:9. Deze schermen vind ik persoonlijk perfect voor smartphones. Een mooie brede kijkhoek en een zeer hoog contrast met knallende kleuren. De weergave is absoluut mooi en het kijkt heerlijk weg, ook in de volle zon blijft er een prima beeld over. Via de meegeleverde hdmi-adapters koppel je de Note9 eenvoudig aan een televisie, als tweede scherm of om beeld groot te bekijken. Geluid wordt mooi afgespeeld via de stereo speakers (getuned door AKG) met Dolby Atmos ®.

Camera en beeldkwaliteit
Er is de laatste jaren veel gebeurd op het cameravlak van de smartphone. Veel samsungontwikkelingen zijn in snel tempo doorgevoerd en maken het cameraonderdeel niet alleen beter in kwaliteit, maar ook intelligenter. De Samsung Galaxy Note9 voldoet aan de verwachtingen van de veeleisende smartphonefotograaf. Qua camera is er niet afgeweken van het andere topmodel uit de S-serie, de S9. Dezelfde dubbele camera (groothoek en 2x tele) met 12 megapixels met daaraan toegevoegd een paar handige extra functies. Zo is de camera via de Foutdetectie in staat een onscherp portret te herkennen of dat de geportretteerde zijn of haar ogen gesloten heeft, en je daarvoor te waarschuwen. Toegegeven, het werkt nog niet helemaal feilloos, maar vaak wel en het is dan doeltreffend.
Een ander nieuw wapenfeit is de zogenaamde scène-optimalisatie. In ieder geval nieuw voor Samsung, maar we zagen het al bij de eerder door ons geteste Huawei P20 Pro. Voor de Note9 geldt dat de functie twijfelachtig in uitwerking is. De ene keer is de opname zichtbaar verbeterd, terwijl de andere keer het absoluut niet natuurgetrouw en eerder ‘gemaakt’ overkomt. Het zal ongetwijfeld een kwestie van verder optimaliseren van deze functie zijn, het begin is er.

note9note9

 

 

 

 

 

De cameraprestaties komen geheel overeen met die van de S9. Dit toestel behoort tot de beste smartphones als het gaat om beeld- en camerakwaliteit en de Note9 kan zich daar zonder probleem aan toevoegen. De kleuren zijn sterk, maar blijven natuurlijk overkomen. Wat mij betreft een optimale balans tussen verzadiging en kleurechtheid. De verschillende fotomodi laten het toe om een ander instelling te kiezen, maar mijn ervaring is dat de automaatstand in vrijwel alle situaties het beste presteert.
Ook bij de Note9 vindt je het variabele diafragma terug. We hebben het dan over een lensopening van F1,5 en F2,4 bij de groothoeklens. Qua scherptediepte maakt het niet zoveel uit bij de kleine sensor van een smartphone. Maar bij bestaand licht en in de avonduren fotograferen kan het wel een trapje minder hoge ISO schelen. Bij smartphones is het nog steeds belangrijk om zoveel mogelijk in de lage gevoeligheden te blijven om ruis te voorkomen. Waar de camera excelleert is de low-light fotografie. Het is even kunst om het toestel zo stil mogelijk te houden tijdens de opname. De camera maakt supersnel een grote serie opnamen achter elkaar en combineert deze tot een vrijwel ruisarme foto. Een prima vinding en praktisch in het gebruik.

Video
4K is toch wel inmiddels de norm geworden in hedendaagse apparatuur. 4K televisies worden nog steeds goedkoper en ook 4K-uitzendingen komen op nu gang. Het filmen in de ultrahoge 4K-resolutie (3840×2160) vraagt nogal wat van de hardware van een smartphone. De sensor en processor moeten optimaal op elkaar afgestemd zijn waarbij vooral de rekenkracht doorslaggevend is. De Note9 is in staat 4K met een framesnelheid van 60 fps op te nemen. Die beelden zien er voor een smartphone prima uit. Slow motion is ook mogelijk en het ligt een beetje aan het onderwerp, maar het kan er spectaculair uitzien. Slow motion kun je automatisch of handmatig maken. Het mooiste resultaat behaal je met veel omgevingslicht en de automaat voor de meeste situaties. Het vakje op het scherm is het punt waar de slow motion gestart wordt zodra er beweging wordt gedetecteerd. Het zijn korte fragmenten die opgenomen worden, maar in veel gevallen spectaculair om te bekijken!

Samsung Galaxy Note9

 

 

 

Conclusie
Met de Samsung Galaxy Note9 haal je een mobiele krachtbron in huis. Een ruime opslagcapaciteit en een krachtige verwerkingsprocessor doen je vergeten dat je werkt op een smartphone. Die krachtige prestaties zijn ook terug te vinden bij het cameraonderdeel. Een snelle navigatie met dito beeldverwerking gecombineerd met de beste cameraprestaties die je vandaag de dag in huis kan halen, maken van de Note9 een prachtige allround smartphone.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam