Test: Sony Xperia XZ2

De Xperia XZ2 is een nieuw topmodel dat het succes van de Xperia-serie reeks moet vergroten. Het nieuwe toestel valt vooral op door een vernieuwd ontwerp en een Exmor RS for mobile-beeldsensor met hoge gevoeligheid. Tekst en beeld: Dennis Hissink

0
kleuren Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2.

Het nieuwe Xperia XZ2 valt op door een vernieuwd ontwerp. Waar de voorgangers nog over een redelijk dun, maar vooral rechthoekig ontwerp beschikten, is nu gekozen voor een meer ronde, vloeiender vorm.

Qua schermformaat wijkt de Xperia XZ2 niet veel af, het 5,7 inch scherm is gemiddeld groot en zeker vergelijkbaar met dat van andere topmodel smartphones. Het ontwerp mag er zeker zijn en ook de specificaties zijn conform de markt. Waar Sony een steek laat vallen, en daarmee dus geen trendvolger is, is de keuze voor een enkele camera. Terwijl de concurrentie, met zelfs modellen uit de middenklasse, wel gaat voor een dubbele camera met de bijbehorende mogelijkheden. Voor de dubbele camera moeten we wachten op de Xperia XZ2 Premium die in de zomer van 2018 zal verschijnen.

Sony Xperia XZ2
Het 5,7 inch scherm van de Xperia XZ2 is vergelijkbaar met dat van andere topmodellen.

Het bollere ontwerp is opvallend en wordt wellicht niet als strak gezien, maar heeft wel als voordeel dat de smartphone prettig in de hand ligt. Het gewicht is duidelijk voelbaar, maar heeft wel als bijkomend voordeel dat het toestel wat stabieler in de hand ligt. Dat is uiteraard een voordeel bij het fotograferen en filmen. Filmen kun je met de XZ2 overigens in 4K-kwaliteit.

Slow motion
Sony was een van de eersten die op videogebied vooruitgang boekte en dan met name bij slow motion. Deze functie werd voor het eerst mogelijk bij de XZ1 en de XZ Premium-modellen en verscheen daarna ook bij de concurrentie. Slow motion is mogelijk met 960 fps en dat geeft spectaculaire opnamemogelijkheden. De functie moet wel geactiveerd worden tijdens het filmen en het slow motion-effect is het mooist als het bewegende onderwerp zich dicht bij de camera bevindt. Voor de filmer zijn deze opties leuk om er bij te hebben, je kunt er heel creatief mee werken.

Het is wel even oefenen voordat je de goede slow motion-techniek beheerst. Het tijdens het filmen handmatig activeren heeft als resultaat dat je vaak net even te laat bent om het bedoelde moment in slow motion vast te leggen. Dat het ook anders kan bewijst de Galaxy S9: dat toestel is in staat automatisch beweging te herkennen en dan direct in slow motion op te nemen. Overigens wordt slow motion op de Xperia XZ2 alleen in Full HD ondersteund maar dit geldt ook voor de concurrentie.

Nieuw is de ondersteuning van High Dynamic Range (HDR) bij 4K-video. Dit volgt de trend van Sony high-end televisies zodat je nu als consument HDR-films met je smartphone kunt maken en afspelen op grootformaat beeld. Op het toestel zelf kun je geen 4K afspelen, althans het scherm is een Full HD-scherm met een resolutie van 2160 x 1080 pixels.

Camera en beeldkwaliteit
Voor het cameradeel heeft Sony er voor gekozen een Exmor RS for mobile-beeldsensor van 1/2,3 inch met 19 miljoen pixels te gebruiken Sony kiest duidelijk een andere weg dan die van de belangrijkste concurrenten Samsung en iPhone die beiden ‘slechts’ 12 megapixel bieden. De lichtsterkte van F2,0 is niet echt spectaculair en zou bij de opvolger een stukje hoger mogen zijn. De sensor zelf heeft een groot gevoeligheidsbereik met maximaal ISO 12.800. Vooral op dit onderdeel ben ik er van overtuigd dat Sony een sprong vooruit zou kunnen maken.

Sony heeft namelijk een eigen sensorfabriek in Kumamoto, Japan. Een high-tech fabriek waar een groot deel van de wereldproductie voor beeldsensoren plaatsvindt. De zogenaamde gestapelde sensortechniek (Stacked sensor) wordt al door Sony toegepast in haar systeemcamera’s met opvallend positieve gevolgen voor de cameraprestaties. Als Sony deze techniek gaat inzetten in toekomstige smartphones zullen de prestaties zeker onderscheidend zijn. Denk daarbij aan een hoge gevoeligheid van ISO 51.200 of hoger en een hoge snelheid bij autofocus en beeldverwerking. Combineer deze krachtige prestaties met een dubbele camera en je hebt een juweel van een smartphone. Het is nog toekomstmuziek, voor de Xperia XZ2 geldt dit alles dus niet en daarom komen we weer even met beide voeten op de grond.

Sony Xperia XZ2
Diepe kleuren met mooie contrasten waarbij de detaillering recht overeind blijft staan. De sensor komt in combinatie met de interne beeldverwerking tot mooie resultaten.

De beeldkwaliteit is prima in orde. Een mooie scherpte met behoud van detail, ook in de donkere en lichte partijen. De kleurweergave is natuurgetrouw, zonder een te sterk aangezette kleurverzadiging. De ervaren smartphonefotograaf haalt zijn beelden vaak nog even door een speciale bewerkings-app zoals Snapseed. Zolang de basiskwaliteit in orde is, zoals bij de XZ2, kun je er nog heel wat mee doen. Het grote gevoeligheidsbereik tot maximaal 12.8000 ISO is mooi meegenomen. In de praktijk weliswaar niet helemaal bruikbaar, maar tot 1.600 ISO en een optimale belichting werkt het prima. Daarboven moet je rekening houden met kleurruis en verlies aan detail door de ruisonderdrukking.

Sony Xperia XZ2
Ook voor kleine details in close-up leent zich de camera uitstekend. Door nauwkeurig scherp te stellen steekt het scherpe onderwerp ook mooi af tegen de onscherpte in de achtergrond.

Conclusie
De Sony Xperia XZ2 is een logische opvolger van het voorgaande model, daarmee ga je er op vooruit. Maar kijk je naar de huidige ontwikkelingen op de markt en naar fabrikanten die grote sprongen voorwaarts maken zoals Huawei met de nieuwe P20 Pro die we binnenkort zullen testen, dan kun je niet anders concluderen dat Sony op dit moment toch de voet op de rem heeft op gebied van innovatie en trend. Het ontbreken van een dubbele camera is een gemiste kans. De extra mogelijkheden hiervan zijn voor de smartphonefotograaf zo belangrijk dat de keuze al snel naar de concurrentie gaat. En daar hoef je niet eens meer een topmodel voor aan te schaffen. De extra toevoeging van HDR bij video zal de gemiddelde gebruiker niets extra’s geven, dat zijn meer de interne belangen van Sony. Met in het achterhoofd de technologieën die Sony voorhanden heeft, de potentie die zij heeft om de smartphones van high-end hardware te voorzien, is de Xperia XZ2 een goed presterende smartphone, maar kan hij zich niet onderscheiden. En dat is eigenlijk een gemist kans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam