Beauty of Age

0
David Degelin
© David Degelin

In onze westerse maatschappij hebben we een eenzijdige kijk op het begrip schoonheid, en idealiseren we jeugdigheid nog steeds. De Belgische fotograaf David Degelin wil met zijn project Beauty of Age de schoonheid van ouderen belichten. En dan vooral van mensen in de eindfase van hun leven.

David Degelin: “Een aantal bejaarde bewoners van een zorgcentrum in Leuven hebben enthousiast hun medewerking verleend aan Beauty of Age. In plaats van mijn visie op te dringen, heb ik eerst de ouderen aan het woord gelaten over wat de invulling van schoonheid voor hen betekent. Uit deze gesprekken kwam ik erachter hoe de ouderen hun eigen schoonheid zagen en hoe ze die beleefden op hun 80ste, 85ste, 90ste. Hierdoor wist ik op welke manier ik hen wilde fotograferen. Het viel me op dat de meeste mensen nog heel trots waren op, en ook wel ijdel over, hun uiterlijk. Zo namen sommige mannen voor het eerst in zeer lange tijd nog eens een bad en was er een plotse piek in kappersbezoek in het zorgcentrum. Bij het bekijken van de eerste testfoto’s vroeg – enigszins tot mijn verbazing – niemand me om de imperfecties, rimpels, vlekken en alle natuurlijke tekenen van ouderdom te maskeren of te verzachten. In tegendeel, de feedback ging uitsluitend over compositie, belichting en expressie. Het resultaat is een serie portretten van oudere mensen (waarvan er ondertussen tot mijn grote spijt reeds drie zijn overleden), waarbij de fysieke tekenen van hoge leeftijd zeer duidelijk en scherp, en met een oprechte en breekbare schoonheid, in beeld zijn gebracht.” Inmiddels werkt David aan een tweede deel van dit indrukwekkende project, waarbij hij wil proberen de ouderen, tijdens alledaagse kleine momenten, zo natuurlijk mogelijk in beeld te brengen.

www.daviddegelin.com

oude man
© David Degelin
oude vrouw
© David Degelin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam