Test: Sony E 18-135mm F3.5-5.6 OSS

De Sony 18-135 mm is een allround zoomobjectief. Dit opvallend compact en licht lensje combineert perfect met de 6000-serie A-camera’s.

0
Sony E 18-135mm F3.5-5.6 OSS
De Sony E 18-135mm F3.5-5.6 OSS is een allround zoomobjectief.

De Sony E 18-135mm F3.5-5.6 OSS lens is een allroundzoom met een 7,5x zoomratio. Omgerekend naar full-frame is dit een 27-203mm lens. Heel veelzijdig, omdat je er allerlei alledaagse onderwerpen mee kunt fotograferen; van groepen, portretten, landschappen, tot producten, enzovoorts. Het is geen lichtsterke uitvoering en dat levert wel beperkingen op ten aanzien van de selectieve scherpte. De kans dat er bewegingsonscherpte ontstaat is klein: meerdere opnames met 1/30 seconde uit de hand in de telestand waren vrij van bewegingseffecten. In combinatie met de A 6300 werkt de autofocus van de Sony 18-135mm heel snel en precies (enkelvoudige AF): een prettige combinatie die je gemakkelijk meeneemt. Bij zonlicht is er een kans op lichte overstraling. Deze fout is bij de G Master-lenzen beter gecorrigeerd.

De behuizing van de Sony 18-135mm is uit kunststof onderdelen samengesteld en hij heeft een AF/M schuifje. Hij is slechts 88 mm lang en hij weegt 325 gram. Sony levert een bloemvormige zonnekap mee. Het optisch ontwerp heeft 12 groepen met 16 lenzen, inclusief een asferische lens en twee elementen van ED-glas. Die glassoort heeft een lage kleurschifting, waardoor de kans op chromatische aberratie sterk wordt verminderd. We kunnen in alle zoomstanden tot 45 cm dichtbij scherpstellen: een object van 7,5 cm breed wordt dan bij 135 mm beeldvullend opgenomen. De stille scherpstelmotor is van het lineaire type.

Sony E 18-135mm F3.5-5.6 OSS
De weergave is niet alleen goed scherp maar ook vol. We zien hier een jpeg uit de camera.
Sony E 18-135mm F3.5-5.6 OSS
Bij een 100% vergroting zien we op het beeld- en computerscherm de structuur van het gaas onderaan.

Speuren naar fouten

Al in de eerste tests viel de hoge scherpte van de Sony 18-135mm op. Zowel de jpegs als de raw- bestanden lieten een foutloze weergave op het scherm zien, ook in de hoeken en bij 100% vergrotingen. Beslist bijzonder! Nu heeft ook Sony lenscorrecties (in de camera) ingebouwd, waardoor fouten als vertekening en vignettering en in mindere mate ook chromatische aberratie (bij jpeg’s) worden verholpen. Ook het contrast is goed: vol, fris en helder, net zoals je bij de G Master lenzen ziet. De 4K-filmpjes zagen er ook goed uit, zonder hinderlijke fouten. De hoeken zijn een fractie minder scherp, maar omdat het beeldcentrum uitstekend presteert is in de beoordeling een 9 gegeven.

Sony E 18-135mm F3.5-5.6 OSS
Bij close-ups is er beter met scherp en onscherp te spelen.

Samenvattend: Sony E 18-135mm F3.5-5.6 OSS

De Sony E 18-135mm F3.5-5.6 OSS is geen kitlens in negatieve zin. De compacte uitvoering is een voordeel op een APS-C camera en de optische kwaliteit is opvallend hoog. Toch was ik een beetje teleurgesteld in het model omdat er al vier standaard- tot-allround zoomlenzen in het E-assortiment zitten. Dat zijn, zonder al die toevoegingen: de 16-50 PZ, de 16-70 ZA, de 18-105 G en de grotere en zwaardere 18-200mm lens. Bij Sony heeft men vast gedacht dat de 18-135mm de leemte tussen de twee laatstgenoemde lenzen opvult, maar tegelijkertijd concurreert dit objectiefje met de bijna even dure 18-105mm F4, een G-lens met vast diafragma. De verkoopprijs van € 649,- vinden wij reëel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam