Lucas Leffler en Hans Bol bij Galerie Caroline O’Breen

0
Caroline O'Breen
© Lucas Leffler, Mudprint 07, 2018-2022

In Galerie Caroline O’Breen in Amsterdam is momenteel een duotentoonstelling te zien van twee fotografen die allebei gefascineerd zijn door de materialiteit van het analoge fotografische beeld: Lucas Leffler en Hans Bol.  

De Belgische fotograaf Lucas Leffler toont zijn serie Silver Creek  (2018-2022), waarin het onderwerp en de techniek in zekere zin met elkaar lijken te versmelten. Voor ‘Zilverbeek’ documenteerde, deconstrueerde en reconstrueerde Leffler de geschiedenis van een beek waar per ongeluk tonnen zilver in werden gestort. In dit artistieke experiment bevraagt hij de aard van het fotografische beeld en kijkt hij tegelijkertijd naar de geschiedenis en techniek van de fotografie. Leffler doorzocht verschillende archieven, documenten en krantenknipsels. Hij fotografeerde de fabriek in kwestie en de stroom en nam er verschillende bodemmonsters — allemaal in een poging om sporen van zilver te vinden om daarmee zijn eigen fotografische emulsie te kunnen maken. Lucas Leffler maakte vervolgens zilvergelatine- en UV-prints op oude staalplaten en veranderde ook het slib zelf in kunstwerken van zogenaamde ‘modderprints’.

Caroline O'Breen
© Hans Bol, #8061, 2021

In de tentoonstelling in Galerie Caroline O’Breen wordt het werk van Leffler gepresenteerd naast het werk van de Nederlandse fotograaf Hans Bol die bekend staat om zijn kleine intieme, veelal analoge prints. De natuurbeelden van de fotograaf worden getekend door stilte en het verstrijken van de tijd. Voor de serie ‘On My Doorstep’, die te zien zal zijn in de galerie, liet Bol zich inspireren door zijn directe omgeving: het natuurlijke landschap van de Ooijpolder in het oosten van Nederland, waar hij sinds de vroege jaren negentig woont. De fotograaf maakte voor deze serie onder meer gebruik van traditionele technieken en materialen uit de 19e en 20ste eeuw, zoals de platina-palladium druktechniek en zilverbromide prints. Bol maakte bovendien een gelijknamig fotoboek dat dit najaar werd gepubliceerd.

De tentoonstelling is nog te zien tot 4 februari 2023.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam