Zomerfestivals en Evenementen Trekken Hackers aan – Lees Hoe Je Jezelf kunt Beschermen

0

Het kwik stijgt en de pandemie lijkt voorlopig over haar hoogtepunt heen. Dat betekent dat we weer even onbezorgd samen kunnen komen om te genieten van zomerse evenementen. Na twee zomers noodgedwongen thuisblijven, is de kans groot dat ook jij deze vakantie een festival, openluchtbioscoop of fair bezoekt. Ook hackers kijken reikhalzend uit naar deze evenementen. Plaatsen waar veel mensen samenkomen, vormen voor hen een goudmijn aan data.

Met cash geld of met je pinpas kaartjes aan de deur kopen is eigenlijk geen optie meer. Voor de meeste evenementen kun je tegenwoordig alleen nog maar online tickets aanschaffen. En daar kan het wel eens behoorlijk misgaan. Misschien kun je je het datalek bij Ticketcounter nog herinneren. Veel Nederlanders ontvingen vorig jaar een alarmerend e-mailtje, omdat ze online een kaartje hadden gekocht voor een pretpark of een dierentuin.

Valse websites

Dit is maar een voorbeeld, maar datalekken en cyberaanvallen op online ticketaanbieders zijn aan de orde van de dag. Ook via nepwebsites kunnen hackers je wachtwoorden, bankgegevens en persoonlijke informatie onderscheppen. Cybercriminelen maken dan een website van een officiële ticketaanbieder na. Jij bent in de veronderstelling dat je een account aanmaakt bij een betrouwbare aanbieder. Maar in feite stuur je al je gegevens rechtstreeks door naar een hacker. Het aangeschafte ticket blijkt waardeloos bij de entree. Je bent je geld kwijt en je dag begint in mineur.

Phishing

Dan is er ook nog het beruchte phishing. Door middel van nieuwsbrieven en e-mails word je lekker gemaakt voor een aankomend evenement. Maar niet alle e-mails worden ook daadwerkelijk verstuurd door de organisatoren. Hackers beschikken vaak over grote e-maildatabases, die ze via het dark web gewoon kunnen kopen.

Uit naam van een officiële organisatie sturen ze phishingmails naar al deze e-mailadressen. In deze mails staan links waarmee je zogenaamd tickets kunt kopen of gratis merchandise kunt krijgen. Klik je de link aan, dan word je omgeleid naar een valse website. Je vult je gegevens in, betaalt voor het nepticket of de verzendkosten van de merchandise.. Moet je een bestand downloaden, om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot je tickets? Denk dan twee keer na. Het zou zomaar kunnen dat je daarbij malware of virussen op je computer of smartphone installeert.

Openbare wifi

Je hebt lang moeten wachten vooraleer je weer iets leuks kon ondernemen met vrienden. Het is dan ook heel begrijpelijk dat je het thuisfront mee wilt laten delen in je feestvreugde door wat foto’s op social media te plaatsen. Openbare wifinetwerken zijn ook erg handig om nog even snel het programma te checken. Je wilt het optreden van je favoriete band natuurlijk niet mislopen. Helaas zijn openbare wifinetwerken verre van veilig. Daardoor loop je een groot risico dat je telefoon gehackt wordt.

Beschermen tegen hackers

Als je helemaal op veilig wilt spelen, laat je je smartphone in je tas zitten. Zo heb je ook wat meer oog voor je omgeving. Online kaartjes kopen doe je dan via je eigen, met een wachtwoord beveiligde wifinetwerk. Helemaal offline blijven voor, tijdens en na het evenement is misschien niet helemaal realistisch. Het is ook fijn als je even kunt checken hoe laat bijvoorbeeld je trein vertrekt. Om de risico’s zoveel mogelijk te beperken, kun je de volgende maatregelen treffen:

1. VPN

Schakel altijd een VPN in als je gebruikmaakt van openbare netwerken. Zo zorg je voor een versleutelde internetverbinding.

2. Antivirussoftware

Ook op je smartphone installeer je antivirussoftware. Denk eraan dat je alle softwareupdates ook onmiddellijk uitvoert.

3. Klikken

Klik nooit zomaar op links in berichten. Typ zelf het adres in van de officiële website als je tickets wilt kopen.

4. Onbeheerd

Laat nooit je telefoon onbeheerd achter. Een schadelijke app is in een mum van tijd geïnstalleerd.

5. Wachtwoorden

Kies voor ieder account een sterk en uniek wachtwoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam