Bildhalle (Hazenstraat): Playing With The Light Of The Universe – Albarrán Cabrera
Every day you play… is de titel van een gedicht van Pablo Neruda. Dit is de inspiratie geweest van het kunstenaarsduo Albarrán Cabrera voor hun eerste solotentoonstelling in Nederland. De openingszin van dit gedicht Elke dag speel je met het licht van het universum beschrijft hoe het voelt om fotograaf te zijn.
Albarrán en Cabrera kunnen complexe onderwerpen uitleggen zonder gebruik te maken van een verbale taal. In plaats daarvan gebruiken ze foto’s om de kijkers uitdagende concepten op een andere manier te laten begrijpen. Ze tonen niet het landschap dat direct wordt waargenomen, maar het landschap dat latent zou moeten zijn: het landschap van herinnering en sprookje, het landschap van verborgen figuren en wonderen.

Galerie Bart: Transit – Henk Wildschut
Een man, weggedoken in een gebreid oranje kleed dat als een tentdoek om hem heen wappert, loopt over een asfaltweg. Hij is omgeven door hekken. Waar is hij naar op weg? Dan trekt een ander beeld de aandacht: de grens met Hongarije, hermetisch afgesloten met prikkeldraad. Hier komt de reiziger in ieder geval niet voorbij. Het is duidelijk: hij is onderweg, maar niet welkom. Galerie Bart presenteert Transit van Henk Wildschut (1967, NL), een tentoonstelling over vluchtelingen die veelal alleen in hun dromen hun bestemming bereiken.
Madé van Krimpen Gallery: Gradient – Rogier van der Zwaag
Gradient is een tentoonstelling van het werk van Rogier van der Zwaag. De tentoonstelling illustreert zijn vermogen om met verschillende technieken en methodes te werken. Als experimenteel kunstenaar is Van der Zwaag expressief en conceptueel innovatief, zonder hierbij zijn werk te steriel te laten worden.
Met Gradient reflecteert Van der Zwaag op hoe subtiele veranderingen in de natuurlijke en digitale ruimte vormgegeven kunnen worden en hoe deze gemanipuleerd worden tot kunstwerken. Hij benadert beelden en objecten als flexibel en dynamisch, waarbij hij ze met de hand transformeert tot multi-textuele en gelaagde kunstvormen. Zijn video’s en fotografisch werk ogen op het eerste gezicht eenvoudig, maar maken deel uit van een complex constructieproces dat vaak sculpturaal van aard is en zowel interactief als statisch kan zijn.

The Ravestijn Gallery: Anthropogenic Mass – Michel Lamoller
Anthropogenic Mass bevindt zich tussen fotografie en beeldhouwkunst. Van een afstand lijken de tentoongestelde werken uitgestreken foto’s van onmogelijk dichtbevolkte steden. Als we echter een paar stappen dichterbij komen, realiseren we ons dat de werken van Lamoller geen foto’s zijn van door de mens gemaakte landschappen, maar objecten over de door mens gemaakte landschappen.
Lamoller begint met een foto, maar die afbeelding wordt dan niet afgedrukt, ingelijst en opgehangen in de modernistische zin van een foto. In plaats daarvan drukt Lamoller dezelfde foto meerdere keren af, voordat ze op elkaar worden gestapeld als de balg van een accordeon. Lamoller gebruikt vervolgens een scalpel om nauwkeurig delen van elke foto weg te snijden – een proces dat enkele weken kan duren.

Thami Mnyle Foundation, studio visit fotograaf Lakin Ogunbanwo
Presentatie over het reilen en zeilen van de Thami Mnyele Foundation artist in residency en een artist talk met de resident Lakin Ogunbanwo, fotograaf uit Nigeria. De jonge Nigeriaanse kunstenaar Lakin Ogunbanwo werkt op de samenvloeiing van modefotografie en klassieke portretkunst en creëert raadselachtige portretten met een erotische en subversieve ondertoon. Zijn onderwerpen bestaan uitdagend in het kader dat vaak wordt gemaskeerd door schaduw, gordijnen en gebladerte. Zijn gebruik van levendige egale kleuren en gedurfde composities vormen een meer minimalistisch eerbetoon aan de Afrikaanse studiofotografie die populair was in de jaren zestig en zeventig.

FOAM: The Beautiful and the Sinister – Bill Brand
Foam presenteert The Beautiful and the Sinister, een tentoonstelling van een van de meest geprezen Britse fotografen, Bill Brandt (1904-1983).De tentoonstelling toont de relatie tussen het werk van de fotograaf en de kunst van de Europese avant-garde, in het bijzonder het surrealisme. Brandt had een blijvende fascinatie voor het vreemde. Dit kenmerkt zijn werk, van zijn vroegste foto’s in de jaren dertig, gemaakt toen hij nog een amateur was, tot zijn portretten en naakten in latere jaren. De tentoonstelling in Foam laat zien hoe het sinistere (in het Duits: ‘unheimlich’) zich manifesteert in zowel zijn fotojournalistieke werk als zijn artistieke fotografie.
Galerie Caroline O’Breen: Around the polar circle – Witho Worms & Jens Knigge
Around the polar circle is de titel van de tentoonstelling van Witho Worms en Jens Knigge. De afgelopen jaren fotografeerden ze beiden het Scandinavische landschap. Het project Contact – Northern Light van Knigge is gemaakt in IJsland en Noorwegen. Worms alleen gefotografeerd in Noorwegen. Beide projecten komen samen in deze duo-tentoonstelling. Hoewel ze met bijna dezelfde tools, grootformaat camera’s en handgemaakte prints werken, laten ze duidelijk een andere kijk op het landschap zien.

The Gallery Club: The American Landscape, Part 2 – Group Exhibition
De tentoonstelling geeft een nieuw perspectief op de Verenigde Staten door de ogen van de Nederlandse fotografen Iwan Baan, Marie-José Jongerius, Aram Tanis, Rein Jelle Terpstra en Bert Teunissen. Allemaal hebben ze in de loop der jaren het Amerikaanse landschap uitgebreid gefotografeerd. Hun werk vertegenwoordigt niet alleen de diversiteit en grootsheid van het Amerikaanse landschap, maar behandelt ook belangrijke sociale en historische kwesties.

Bildhalle (Willemsparkweg): The Way it Was – Thomas Hoepker
Thomas Hoepker – The Way It Was is de eerste solotentoonstelling in Nederland met werk van deze gerenommeerde Magnum-fotograaf. De tentoonstelling presenteert een uitgebreid retrospectief, variërend van zijn vroege werk uit de jaren zestig, toen Hoepker veel door de Verenigde Staten en daarbuiten reisde, tot zijn iconische portretten van Muhammad Ali en zijn meeslepende New York-foto’s uit de jaren zeventig en tachtig. Een hele verdieping is gewijd aan Hoepker’s foto’s van Ali, waaronder iconische vintage foto’s die de fotograaf zelf heeft afgedrukt binnen twee jaar nadat ze waren genomen.
Borzo Gallery: Jan Commandeur
Enkele jaren geleden ontdekt Jan Commandeur (1954) de fotografie als middel om zijn artistieke expressie vorm te geven. Het begint met een vaas uitgebloeide tulpen, waarvan de afgevallen blaadjes een ‘random’ compositie vormden op tafel. Fotografisch dit stilleven vastgelegd, zag de schilder de mogelijkheden en kansen van een verdere studie met behulp van de fotografie. Niet als hulpmiddel of voorstudie voor een schilderij, maar als zelfstandige beeldvormer in handen van de kunstenaar.